Ani Šafářová v Dubaji favoritku nezaskočila, končí na raketě Garciaové

- Petr Sumbal

České tenistky nezažily v Dubaji povedený den. Nejprve vypadla v prvním kole na raketě Angelique Kerberové Barbora Strýcová, o pár hodin později ji bohužel napodobila také Lucie Šafářová. Ta nestačila na Caroline Garciaovou 3:6 a 5:7. Šafářová sice nastřílela více vítězných úderů než její soupeřka, ale na druhou stranu také častěji chybovala.

První set se hrál hodně vyrovnaný tenis, který rozhodl jediný brejk. Ten se urodil už ve druhém gemu a ke smůle Lucie Šafářové to byla právě ona, která si své podání nedokázala udržet. Jak ubíhaly další hry, hráčky si stále držely bez větších problémů svá podání.

Garciaová si hlídala tvrdě vypracovaný náskok jednoho brejku, Šafářová naopak soupeřce nedovolala získat její podání podruhé. Obě hráčky vlastně na returnu ani nedostaly příležitost o podání soupeřky pořádně zabojovat, protože v šesti hrách po sobě nebyl k vidění ani jeden brejkbol.

Až v nakonec závěrečném gemu prvního setu si vypracovala česká hráčka své první brejkboly v utkání. Měla dva, vedla 40:15. Ale Garciaová udržela nervy na uzdě, v důležité chvíli nechybovala a dokázala gem vyrovnat na shodu. Následně si vypracovala první setbol a ten hned dokázala využít.

Ve druhém setu se pokračovalo v hodně vyrovnaném tenisu. A znovu mohli diváci v Dubaji sledovat brejkboly na jedné či druhé straně kurtu jen velmi vzácně. Poprvé se tak stalo ve třetím gemu při podání Šafářové, ale česká hráčka hrozbu zahnala a podání si udržela.

To se jí však už nepovedlo o další čtyři gemy později. V této hře si třicátá hráčka světa vybrala v utkání dosud nejslabší moment a o své podání se nechala připravit čistou hrou. V tu chvíli Garciaová vedla 4:3. Stačilo jí dvakrát si pohlídat servis a mohla by slavit postup do osmifinále.

Šafářová se však dokázala po nepovedeném gemu velmi rychle otřepat a okamžitě se vrátila do hry o druhý set. Postupně měla hned v následujícím gemu k dispozici tři brejkboly a ten třetí, a celkově pátý v zápase, konečně dokázala proměnit.

Jenže nakonec se  ukázalo, že Lucie Šafářová postup světové sedmičky Garciaové pouze o pár minut oddálila. Za stavu 5:5 si Češka měla zajistit vyhranou hrou minimálně tiebreak, místo toho ale své podání neudržela. Garciaová ani nemusela o brejk bojovat, Šafářová jí ho darovala sama dvojchybou.

Šanci na vyrovnání už Šafářová nedostala. Garciaová zvládla utkání dopodávat, proměnila hned svůj první mečbol.