Otazník nad antukovou částí sezóny. Má už Federer o svých plánech jasno?

- Petr Sumbal

Roger Federer už zase vládne světovému tenisu, po vítězství na turnaji v Rotterdamu vystřídal Rafaela Nafala na vrcholu žebříčku. Prakticky hned poté se začalo spekulovat, jestli Švýcar, stejně jako loni, vynechá antukovou sezónu nebo tentokrát alespoň nějaké turnaje odehraje. „Určitě neodehraju antukovou sezónu kompletní,“ poodkryl Švýcar alespoň částečně své plány.

Zatím to vypadá, že úplně jasno nemá o svém programu ani sám tenista, rozhodnout by se měl až podle toho, jestli se bude cítit zdravotně fit. Nejstarší světová tenisová jednička dějin bude určitě hrát na amerických podnicích v Indian Wells a v Miami. Jak to ovšem bude dál, nad tím ze vznáší opar nejistoty.

Zatím se ani neví, zda se Federer představí na turnaji v Dubaji, který se hraje na přelomu února a března. Byla by to však pro švýcarského tenistu šance zvýraznit svůj náskok na čele žebříčku, neboť minulý rok vypadl na tomto turnaji už ve druhém kole na raketě Andyho Murrayho.

„Nic se nezměnilo. Ohledně Dubaje se rozhodnu až v příštích dnech a po Miami bych měl pak vědět, jak to bude s antukovou sezónou,“ odcitoval Federera server TennisWorldUSA. Federerovi se v minulosti vyplatilo pečlivé vybírání turnajů. Loni například antuku ve svém kalendáři zcela vynechal a poté ovládl Wimbledon.

Mimo grandslamové French Open se na antuce hrají další velké turnaje v Monte Carlu, Barceloně, Madridě nebo Římě. Federer nevyloučil, že by se alespoň některých z nich mohl zúčastnit. Jisté však je, že nebude hrát na všech.

„Určitě neodehraju antukovou sezónu kompletní. To je jisté,“ prozradila světová jednička. „Mám totiž v plánu po turnaji v Miami podniknout cestu do Zambie za sovu nadací,“ zmínil Federer svou charitativní aktivitu v Africe, kde jeho vlastní nadace pomáhá ke vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin.