Fantazie! Kvitová otočila finále v Dauhá a slaví titul i návrat do elitní desítky

- Filip Lefenda

Neuvěřitelnou formu má v posledních týdnech Petra Kvitová! Po triumfu na turnaji v Petrohradu a dvou úspěšných vystoupeních ve Fed Cupu Češka prodloužila v Dauhá svou vítěznou šňůru na třináct utkání, když v neděli otočila zápas se světovou čtyřkou Garbiňe Muguruzaovou. Kvitová tak poprvé od roku 2011 vyhrála dva turnaje v řadě a navíc se po výsledku 3:6, 6:3 a 6:4 vrátí v žebříčku po roce a půl mezi elitní desítku!

„Petra je vždy skvělá soupeřka a dnes to s ní byl velký boj. Nevyšlo to, ale s mým vystoupením během celého týdne jsem spokojená,“ usmívala se po prohraném utkání Muguruzaová. „Na začátku roku mě trápila zranění, o to cennější je pro mě to, že jsem se na tak prestižním turnaji dostala do finále. Dodá mi to sebejistotu do dalšího průběhu sezóny,“ pokračovala tenistka, která se v novém vydání žebříčku posune ze čtvrté na bronzovou pozici.

Radwańská, Svitolinová, Görgesová, Wozniacká a v neděli i Muguruzaová. Kvitová v Kataru získávala jeden cenný skalp za druhým. Jak toho docílila? „Ani nevím, zkrátka jsem se snažila,“ pobavila zaplněné ochozy. „Minulý týden jsem hrála v Praze Fed Cup a jsem ráda, jakým způsobem jsem se vypořádala s přechodem z haly do venkovního prostředí a se zdejšími rozdílnými podmínkami,“ pokračovala.

„Proti Garbiňe to byl skvělý zápas. Doufám, že si ho lidé užili,“ vysloužila si Kvitová další aplaus. Poprvé od předloňského září se pak v pondělí vrátí do první desítky žebříčku. „Je to skvělé. Před rokem se to zdálo neuvěřitelné a teď zde stojím jako vítězka. Jsem šťastná, všem moc děkuji. Fanouškům, týmu i rodině a blízkým,“ završila svou řeč. 

Utkání jsme sledovali živě gem po gemu...

SET: Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, 6:4
Je dobojováno! Česka se útočnou hrou dostala ke třem mečbolům, druhý poté pro změnu díky skvělé obraně využívá a získává v Dauhá turnajový titul! 

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, *5:4
Muguruzaová na podání snižuje, Petra uhrála na returnu jeden míč. Nyní však přichází pro českou hráčku mnohem důležitější gem. Kvitová servíruje na vítězství v turnaji!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, 5:3*
Paráda! Kvitová nyní na servisu nepovolila soupeřce ani jeden fiftýn a bleskově odskakuje opět na rozdíl dvou her. Dvaadvacátý titul v kariéře je vzdálen jeden vyhraný gem. Pojď!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, *4:3
Mohlo být téměř rozhodnuto, ještě to ale bude drama! Kvitová měla za stavu 40:15 dva brejkboly na 5:2, Muguruzaová se ale ze šlamastiky vyhrabala dobrým podáním. Při gembolu servírující tenistky uskutečnila Kvitová ojedinělý náběh na síť, Garbiňe se však blýskla lobem na základní čáru. To je škoda…

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, 4:2*
Muguruzaová si vyžádala po ztraceném podání přestávku na ošetření, Španělka nyní hraje s obvázaným kolenem. V šesté hře měla možnost srovnat krok, Kvitové bekhend do protipohybu ale znamenal shodu. Poté si Češka protivnici opět rozběhala a gem zakončila esem. 

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, *3:2 (BREJK!)
To, co se před chvílí nepovedlo Muguruzaové, dokázala její rivalka! Bekhendovou přestřelku zakončila Garbiňe centimetrovou chybou, po které se Kvitová dostala k brejkbolu. Následující dlouhá výměna skončila dalším nepřesným úderem Španělky, která tak poprvé ve třetím setu ztrácí servis!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, 2:2*
Kvitová teď přečkala těžké chvíle. Za stavu 30:40 tahala ve výměně za kratší konec, Muguruzaová ale při brejkbolu pokazila kraťas. Vzápětí měla Španělka další brejkbol, na ten ale Češka odpověděla esem. Důležitý gem tak nakonec Petra ustála a srovnala na 2:2.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, *1:2
Jasně rozehraný gem se proměnil v drama. Muguruzaová vedla už 40:0, česká reprezentantka se ale dokázala dotáhnout na shodu. V té se Španělka vydala ihned po servisu na síť a těžkým volejem si přeci jen zajistila výhodu, kterou díky dobrému podání přetavila ve vedení.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, 1:1*
Kvitová se dostala do krkolomné pozice a první výměnu nové hry přepustila protivnici, poté už si ale světová čtyřka takříkajíc ani neškrtla. Gem Petra zakončila přímým bodem z podání. Na tahu je Muguruzaová.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3, *0:1
Škoda. Petra disponovala hned v úvodní hře brejkbolem, který jí nabídla Muguruzaová dvojchybou. Tenistka původem z Venezuely si ale následně se štěstím pomohla tečí o pásku a skrze dvě výhody servis uhájila. 

SET: Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 6:3*
Výborně! Kvitová si esem došla pro dva setboly, a ačkoliv první pokaženým kraťasem neproměnila, ve druhém případě dostala soupeřku do úzkých, a ta tak pod tlakem zkazila. O vítězce turnaje v Dauhá rozhodne třetí set!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, *5:3
Petra zvládla nádhernou přestřelku na síti, Muguruzaová ale následně doslova milimetrovým zásahem čáry získala gembol, který dobrým servisem přetavila ve snížení. Na řadu přichází veledůležitý gem.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 5:2*
Přetěžký gem má za sebou Petra Kvitová, předchozí brejk ale potvrdila! Češka sice čelila dvěma brejkbolům soupeřky, aktivní hrou ale připisuje pátý gem. Třetí set je na spadnutí…

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, *4:2 (BREJK!)
Muguruzaová pomohla Kvitové hned dvěma dvojchybami, a tak měla Petra dvě brejkové možnosti! Sedmadvacetiletá Češka ale v obou případech chybovala, rozhodnout se tak muselo skrze shodu. V té nejprve promarnila Španělka gembol, vzápětí dostala po bekhendovém winneru třetí šanci její protivnice. A tu už Kvitová dalším výborným bekhendem využila a poprvé v utkání tak odskakuje do náskoku dvou her!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 3:2*
Pátý gem měl stejný průběh jako ten třetí. Kvitová vedla 30:0, poté ale přepustila tři výměny v řadě Muguruzaové. I další těžký moment však česká hráčka ustála, byť musela jít proti brejkbolu přes druhý servis. Vítězným forhendem si ovšem vynutila shodu a o chvíli později i celou hru.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, *2:2
Také při podání Muguruzaové platil v jednu chvíli stav 30:30, returnující hráčka se ale i vinou prvního soupeřčina esa k brejkbolu nedostala. Španělka naopak posléze ještě vykouzlila přímý bod z podání a v Dauhá je tak opět srovnáno.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 2:1*
Vypadalo to na poklidný gem, poté ale Češka třikrát v řadě minula kurt a čelila brejkové hrozbě. Prudkou výměnu ale Kvitová ustála a následně gem získala skrze shodu, když jej završila esem.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, *1:1
Nejprve dvě chyby Kvitové, následně dva razantní údery Muguruzaové. Světová čtyřka srovnává stav čistou hrou.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:6, 1:0*
Po páté dvojchybě Kvitové platil stav 30 obě, následně si ale vítězným forhendem vypracovala česká hráčka gembol, který vzápětí proměnila.

SET: Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová *3:6
Tentokrát už Muguruzaová na servisu nezaváhala. Velmi rychle si došla pro tři setboly a druhým z nich úvodní dějství zakončila. Stejně jako v sobotu bude muset Petra Kvitová duel otáčet.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 3:5*
Nejdelší výměnu dosavadního průběhu utkání sice po soupeřčině zásahu rámem získala Muguruzaová, jinak ale putuje i osmá hra na konto Petry Kvitové. Ta těží i ze zlepšeného podání, nyní však bude muset bodovat opět na příjmu…

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová *2:5 (BREJK!)
Za stavu 30:15 pro Kvitovou pomohlo Muguruzaové „prasátko“, další výměnu ale zakončila Češka vítězným úderem do růžku dvorce a došla si přeci jen pro první brejkbol. Vzápětí dostala Španělku pod tlak a druhým gemem v řadě ještě vykřesává naději na obrat první sady!

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 1:5*
Češka odvrací pro tuto chvíli alespoň hrozbu kanára. Nyní povolila Muguruzaové jen jediný fiftýn. Snad se od této hry odrazí k lepšímu výkonu.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová *0:5
Stav 30:15 pro Petru dával naději na zkorigování stavu, Muguruzaová se ale rozhodit nenechala. Světovou čtyřku drží první servis, í díky němu ji od zisku úvodní sady dělí jen jediný vyhraný gem. Utkání přitom bylo rozehráno teprve před čtvrthodinou…

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 0:4* (BREJK!)
Ani porada s koučem ale nezabrala. Třetí dvojchyba, nepřesný forhend a příliš pomalý kraťas – po těchto úderech Kvitové dostala Muguruzaová k dispozici balík tří brejkových možností. Dvě z nich Španělka vlastními chybami zahodila, třetí už ale dostala po další dvojchybě gratis.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová *0:3
Ve třetí hře se Kvitová prezentovala jedním forhendovým winnerem, na navýšení náskoku španělské protivnice to ale nemohlo nic změnit. Muguruzaová si lepší start snad ani nemohla přát. Kvitová si volá na pomoc trenéra Vaňka.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 0:2* (BREJK!)
Tak to byl hodně nepovedený gem v podání české lvice. Kvitová vyprodukovala dvě dvojchyby, navrch přidala i další dva zkažené údery a ztrácí servis čistou hrou.

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová *0:1
Kvitová získala po chybě soupeřky první výměnu utkání, další tři fiftýny ale přidala Muguruzaová. První gembol smazala česká tenista vítězným forhendem, při druhém ale zahrála těsný aut. 

Petra Kvitová – Garbiňe Muguruzaová 0:0*
Obě aktérky už jsou na kurtu a rozehrávají se. Podávat začne Muguruzaová.