VIDEO: Rotterdam o devatenáct let zpět. Federerovi se tehdy líbila Pamela Andersonová

- Tomáš Macák

Už jsou to téměř dvě dekády. V roce 1999 přijel do nizozemského přístavního města Rotterdam sedmnáctiletý mladíček s obarvenými vlasy. Měl talent, ale víc toho o něm téměř nikdo nevěděl. Překvapivě prošel až do čtvrtfinále, a tak Roger Federer před bojem o nejlepší čtyřku o sobě zvědavým reportérům prozradil pár věcí. Tenisty, ke kterým tehdy vzhlížel, bezpochyby překonal.

Dnešek a záběry z konce minulého tisíciletí – kromě devatenácti let – u Federera dělí dvacet grandslamových titulů, přes 110 miliónů tenisem vydělaných amerických dolarů a zhruba 1350 zápasů odehraných na okruhu ATP.

Nebudeme dále zdržovat a pojďme se zeptat na pár věcí sedmnáctiletého mladíka, který se právě nachází na svém teprve pátém turnaji kategorie ATP World Tour. 

Váš oblíbený tenista?
Pete Sampras a Stefan Edberg.

Oblíbená tenistka?
Hingisová a Kurniková.

Jakou knížku jste naposledy přečetl?
Nečtu knihy, takže nemám ani žádnou oblíbenou. 

Vzápětí přišla řada na televizní filmy, ve kterých jako hlavní hrdiny nejraději viděl Bruce Willise nebo Willa Smithe. Následovala trochu zajímavější otázka, která se ptala na nejžhavější ženu. Švýcar vcelku bez váhání vyřkl jméno Pamely Andersonové. 

Pomineme-li tento s odstupem času cenný rozhovor, pak Federer za sebe v Rotterdamu nechal mluvit především své činy na kurtu. Tehdy švýcarský benjamínek prošel, mimochodem i přes českého tenistu Bohdana Ulihracha, překvapivě až do čtvrtfinále, ve kterém na něj čekal pozdější šampion Rus Jevgenij Kafelnikov. Ten v témže roce vystoupal až na vrchol žebříčku. 

A to samé se může Federerovi, znovu po více než pěti letech, povést nyní. Na turnaji, který mu za dlouhé roky přirostl k srdci. V letech 2005 a 2012 zde slavil celkové vítězství.

„Poprvé to byla úžasná zkušenost. Vždycky jsem považoval Rotterdam za jeden z mých oblíbených turnajů na tour,“ říká sám šestatřicetiletý tenista. 

Po konci zápasu s domácím Robinem Haasem bude jasné, zda se "FedEx" na místo světové jedničky vrátí, či zatím nikoliv.