ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

Osmička českých tenistek pronikla z pavouka prvního kola kvalifikace na turnaji ITF v Olomouci, aby se mohla v neděli utkat o další postupný krok v cestě do hlavní soutěže štědře dotovaného podniku.

Padesátka v Olomouci má v neděli na programu celkem osm zápasů druhého kola kvalifikace, ve které však na české tenistky nečekala vůbec jednoduchá práce.

Rutarová na Kacharovou nevyzrála

Náročný los schytala pro druhé kolo kvalifikace Eva Rutarová, která si musela zahrát s druhou nasazenou Srbkou Marinou Kacharovou. Rutarová musela prakticky od úvodního gemu čelit náporu favorizované soupeřky, která si poměrně snadno vypracovávala brejkbolové příležitosti a hladce ovládla úvodní sadu 6:2. I druhý set, do kterého vstoupila brejkem, měla Srbka rozehraný na výhru stejným výsledkem, ale za stavu 5:2 se Rutarové podařilo poprvé, a naposledy, prorazit soupeřčin servis a alespoň trochu duel zdramatizovat. Kacharová však vyhrála 6:4 a zvrat nepřipustila.

„Musím pochválit soupeřku, neskutečně servírovala. Měla jsem problémy odvrátit druhý servis a zaváhala až ke konci druhého setu. Výborně servírovala, výborně mě dostávala pod tlak, takže spíš hrála dobře ona,“ nehledala výmluvy Rutarová. „Šance tam byla a hodně mě to štve teď,“ podotkla ke konci druhé sady. Rutarová přitom nenastoupila v úplně nejlepší kondici, měla určité zdravotní problémy, ale ani na to by nesváděla svou porážku. „Snažila jsem se na to nemyslet. Limitovalo mě to při servisu, nevytáhnu se zatím, což bylo i vidět. Ale ona hrála dobře a nechci říkat a nechci se na to vymlouvat,“ dodala.

Čechová překvapila Listerovou

V obrovské drama se proměnilo střetnutí mezi Karolínou Čechovou a první nasazenou Švédkou Cornelií Listerovou. Dvaadvacetiletá Listerová byla ohromnou favoritkou, ale Čechová, hrající poprvé od listopadu minulého roku a nefigurující na žebříčku WTA, se své soupeřky nijak nezalekla a svedla s ní velkou bitvu, která vyvrcholila po více než třech hodinách.

Listerová doplatila zejména na nižší úspěšnost proměňování brejkbolů, kterých si za celé utkání vypracovala hned 15 a litovat může zejména prvního setu, ve kterém sice sebrala Čechové dvakrát podání, ale sama o něho přišla čtyřikrát. Česká tenistka po vyhrané první sadě 6:3 sice ve druhém dějství prohrála 2:6, ale v rozhodující sadě sehrála vyrovnanou partii, při níž na brejk soupeřky v sedmém gemu odpověděla okamžitým rebrejkem a dovedla duel do tiebreaku. V něm musela také odvracet mečbol švédské tenistky, ale podařilo se jí úspěšně čelit tlaku a ze stavu 5:6 otočila na 8:6 a připsala si senzační postup.

Vítězka maratonové bitvy hodnotila zápas: „Bylo to hodně náročné, soupeřka vypadala, že měla nejspíš nějaké zdravotní problémy, avšak já jsem na tom nebyla později o moc lépe, neboť jsme měly velmi dlouhé výměny. Strašně jsem se trápila se servisem, párkrát jsem podávala ze spoda, protože jsem se bála debla (smích). Dneska bylo velké teplo, ale byla jsem ráda, že nebyl takový vítr, jako včera."

Neúspěch naopak musela překousnout Ludmila Kareisová, startující na divokou kartu. Teprve čtrnáctiletá tenistka nedokázala čelit náporu páté nasazené Maďarky Agnes Buktaové, s níž prohrála dvakrát 2:6. Vstup přitom měla parádní, ale výhodu brejku hned z úvodu zápasu udržet nedokázala.

„Zápas jsem si velice užila, byl to první zápas s tak dobrou hráčkou,“ usmívala se Kareisová, která do utkání vstoupila nečekaným brejkem soupeřky. O výhodu brejku však záhy přišla. „Určitě jsem to neočekávala, ale byla jsem ráda, že si hlídám skóre na začátku. Pak mi to bohužel trochu uniklo,“ nenechala si pokazit náladu Kareisová, pro níž byla celá kvalifikace velkým zážitkem. „Jsem ráda, že tu mohu hrát. Doufám, že ještě budu mít příležitost vícekrát,“ vyjádřila touhu hrát více turnajů mezi dospělými.

Kareisovou nyní čekají zejména turnaje do šestnácti let, ale sama doufá, že se podívá do kvalifikací na nějaké turnaje ITF.

Šumová roli favoritky nepotvrdila, Žovincová ano

Překvapením skončilo kvalifikační utkání mezi Dianou Šumovou a Karolínou Novotnou. Jedenadvacetiletá Šumová, jakožto šestá nasazená, nedokázala přehrát o tři roky mladší soupeřku, s níž prohrála 3:6, 4:6. V utkání od úvodu měla problémy zejména se servisem, což se projevilo i na tom, že si prohrála první dva gemy na svém podání a jen díky kvalitnímu returnu a podobnému trápení soupeřky držela hru vyrovnanou. To až do osmé hry, v níž potřetí ztratila servis a tentokrát už Novotná brejk potvrdila a zvítězila 6:3.

Druhý set měl podobný průběh, Šumová opět nedokázala udržet své podání a zachraňovala se rebrejky, ale tentokrát o něho přišla třikrát v řadě. Novotná se dostala do vedení 3:2, brejk potvrdila a až do konce zápasu si podání dokázala udržet, díky čemuž zvítězila 6:4 a dotáhla zápas k postupu.

To Vendula Žovincová, jakožto osmá nasazená, nedala vůbec žádnou šanci Kateřině Kramperové, které povolila jediný gem a porazila ji hladce 6:1, 6:0. Kateřina Kramperová hodnotila přesto zápas s úsměvem: „Dneska mi to vůbec nesedlo. Snažila jsem se útočit, snažila jsem se to párkrát přidržet, ale nešlo vůbec nic.“

Vendula Žovincová popsala překvapivě vývoj utkání: „Vůbec jsem nečekala tak rychlý zápas. S Katkou hrajeme na Štvanici sparingy, ale nikdy jsem nevyhrála takhle snadno. Snažím se na mé předchozí výsledky nemyslet, každý zápas je jiný a zítra půjdu na kurt s tím, že nechci přemýšlet nad tím, co bylo.“

Pernilla Mendesová přehrála Martinu Colmegnaovou ve dvou setech a postoupila do dalšího kola. V exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět mluvila nejen o tenisové kariéře, ale také o rodině či svém původu. 


2. kolo kvalifikace:
Marina Kacharová (SRB, 2) - EVA RUTAROVÁ 6:2, 6:4
KATEŘINA KRAMPEROVÁ - VENDULA ŽOVINCOVÁ (8) 1:6, 0:6
KAROLÍNA NOVOTNÁ - DIANA ŠUMOVÁ (6) 6:3, 6:4
PERNILLA MENDESOVÁ (3) - Martina Colmegnaová (ITA) 6:4, 6:2
LUDMILA KAREISOVÁ - Agnes Buktaová (HUN, 5) 2:6, 2:6
Cornelia Listerová (1) - KAROLÍNA ČECHOVÁ 3:6, 6:2, 6:7 (6)
Katarzyna Kubiczová (POL) - Yana Mordergerová (GER, 7) 6:2, 1:6, 4:6
Lisa-Maria Moserová (AUT, 4) - Taysiya Mordergerová (GER) 6:4, 6:7, 6:3

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich