Fed Cup na druhé koleji? Ruskám v Bratislavě chybí pět nejlepších hráček

- Tomáš Kopecký

Šarapovová, Vesninová, Makarovová, Pavljučenkovová a Kasatkinová. To je výčet tenistek, které se vzdaly možnosti reprezentovat svou zemi v rámci 1. kola Fed Cupu. Jedna z tradičně nejsilnějších tenisových velmocí se v roce 2016 po neúspěšné baráži poroučela do druhé nejvyšší soutěže a od té doby marně usiluje o návrat zpět mezi špičku. Na výrazný restart to však podle týmové morálky úplně nevypadá. Ruskou jedničkou bude v Bratislavě až 94. hráčka žebříčku Natalja Vichljancevová.

„Rusky odehrály ve Fed Cupu mnoho let. Je to jen na jejich rozhodnutí, zda-li chtějí hrát. Možná už v dalším duelu budou všechny k dispozici, i to se může stát,“ okomentoval ruskou nominaci slovenský kapitán Matej Lipták v rozhovoru pro Aktuality.sk. Ten je kromě koučování slovenské reprezentace také osobním trenérem Dominiky Cibulkové. Ani vítězka Turnaje mistryň 2016 se však ve víkendovém boji v bratislavském Národním tenisovém centru nepředstaví. Místo toho se o pár metrů dál ve vedlejší hale věnuje tréninku a příští týden se představí na turnaji v Dauhá.

„Všichni se mě pořád ptají, proč Dominika nehraje. Já na to jako kapitán nemám vliv, vždy záleží jen na hráčce,“ prozradil Lipták, který svoje argumenty opřel i o náročnost tenisového kolotoče, v němž je jen málo času na přípravu a odpočinek. „Kdyby se udělalo pár změn, účast elitních tenistek by byla o mnoho vyšší. Je nutné najít lepší termíny, dávat za Fed Cup body do žebříčku a rozšířit elitní skupinu na 16 týmů,“ doplnil.

Slovenskou jedničkou bude v životní formě hrající Magdaléna Rybáriková, která se po postupu do osmifinále Australian Open posunula na 18. místo světového žebříčku. Tým Mateje Liptáka dále doplňuje debutantka Kužmová a dvojice Schmiedlová, Čepelová.