Půlhodina do odevzdání nominace. Ještě že máme tak široký kádr, říkal si Pála

- David Soumar

Nemilou zprávu si vyslechl kapitána českého fedcupového týmu. S Karolína Plíškovou do sobotní dvouhry počítal, den před oficiálním losem se ale nejvýše postavené Češce udělalo zle. Do hry ji v sobotu nepustí střevní chřipka, do neděle se ale pokusí dát do pořádku. „Máme pořád velkou šanci uspět,“ říkal kapitán. K Petře Kvitové nakonec nasadil Barboru Strýcovou.

Tweet Karolíny Plíškové o jejím zdravotním rozpoložení se na sociální síti objevil krátce po losu. Do hry jí nepustila střevní chřipka. „Necítím se úplně nejlépe. Absolvovala jsme tady všechny tréninky. Ve čtvrtek se mi ale udělalo nevolno. Mám nějakou střevní chřipku. Neděle je otevřená, na sobotu to není,“ říkala na následné tiskové konferenci.

Komplikace pro Pálu? Zkušeného kapitána zpráva nepotěšila, řešení ale našel. „Ráno Karolína volala s doktory. Tam se to rozhodlo. Její sobotní start nedoporučili s tím, že by se to do neděle mohlo zlepšit. Musel jsem rozhodnout, koho tam místo ní dát. Přijel jsem asi půl hodiny před odevzdáním nominace. Je výhoda, že máme tak široký kádr. Máme pořád velkou šanci uspět, ať nastoupí kdokoliv proti komukoliv.“

Do hry tak v sobotu půjde Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Kvitová střetnutí načne utkáním s Viktorijí Golubicovou, poté se v O2 areně představí Strýcová s Belindou Bencicovou. 

STRÝCOVÁ: CHCI NASTOUPIT ZA STAVU 1:0

V Luzernu byla postrachem Golubicová. Petra Kvitová se tak má proti ní má na pozoru. „Tam musela zahrát skvělé zápasy. To, že porazila obě naše hráčky, se nestane jen tak. Barča s Kájou mi dají brutální tipy, co na ni hrát, na co se připravit.

„Budu se tam snažit nechat na kurtu všechno a usnadnit to Barče v dalším zápase,“ říká Kvitová, která si po přesunu z Petrohradu na jiný povrch zvykla. „Je o malinko jiný. Ne ale o moc, je to pořád tvrdý povrch v hale. Najdu si ten svůj timing, který se mi Golubicová bude snažit rozhodit.“

Kvitová je spokojená i s tím, že fedcupové střetnutí načne, pozice druhé nastupující není mezi hráčkami tolik oblíbená. „No, já tam chci jít za stavu 1:0. Lucka mi před chvílí říkala, že hrát druhá není nic moc. To mě moc neuklidnilo. Zápas bude hodně těžký, Belinda má skvělou formu, což ukázala na Australian Open,“ uvedla Strýcová.

O tom, že nastoupí, se přitom plzeňská rodačka dozvěděla až pár hodin před losem: „Byla jsem připravená. Radost z toho, že se Kája necítí dobře, jsem rozhodně neměla.“

Kvitová se Strýcovou začnou v sobotu. Dá se do neděle do pořádku Plíšková? „Kádr je nabitý. Sobotní výhra pro hráčku nemusí znamenat start v neděli. Je to čistě na mém rozhodnutí,“ uvedl Pála.

Českého kapitána nerozhodilo ani nasazení jeho švýcarského protějška. Sestavu bez Bacsinszké očekával. „Nejzkušenější hráčku nenasadil, protože od Wimbledonu loňského roku neodehrála jedinou dvouhru. I když vyhrála čtyřhru v Petrohradu, tak nám o nasazení napověděly ty jejich tréninky tady.“