Rafa ji má, Roger ne. Švýcarští politici po Federerovi halu ani ulici pojmenovat nechtějí

- Filip Lefenda

Spoustu nápadů na vylepšení už tak kvalitního halového turnaje mají letos v plánu organizátoři v Basileji. Některé jejich úmysly už ale dostávají trhliny. Snaha o poctu tamějšímu rodákovi Rogeru Federerovi, jenž v Melbourne vyhrál svůj jubilejní dvacátý grandslamový titul, kazí politici.

Pořadatelé basilejské pětistovky, jež se tento rok bude konat ve dnech 20. až 28. října, měli v úmyslu zasadit se o změnu názvu haly. Ta se měla jmenovat po místním rodákovi Rogeru Federerovi, který je tradiční turnajovou ozdobou. Ačkoliv Švýcar smluvně přislíbil účast minimálně do roku 2019, ve „vlastní hale“ si tenis nezahraje. Proti návrhu se totiž podle serveru Express postavili politici.

Pro St. Jakobshalle, jak se stánek v současnosti nazývá, chce místní vláda získat sponzora, který by městu zaplatil ročně alespoň milion dolarů. V takovém případě by byla změna názvu právě v režii případného investora.

Padl přitom také návrh, že by po Federerovi v Basileji pojmenovali alespoň ulici. Ani tato alternativa se však povolaným v této chvíli nezamlouvá, byť ji do budoucna zcela nevyloučili. Jen pro zajímavost – současná světová jednička a úhlavní Federerův rival Rafael Nadal svou ulici má, a sice ve španělském Valladolidu.

Samotná hala však jednou razantní proměnou tento rok přeci jen projde. Současná kapacita 9 tisíc míst bude navýšena o další tisícovku. Turnaj tak bude v závěru sezóny slibovat pekelnou diváckou kulisu.

Šestatřicetiletý Federer ovládl oblíbený podnik v rodné Basileji už osmkrát v kariéře. Naposledy se radoval loni, když ve třísetovém finále přetlačil Argentince Juana Martína Del Potra.