Australana potkal tvrdý pád. John-Patrick Smith zažívá mimořádně trpkou sérii

- Petr Šístek

Když vloni v září vystoupal na své kariérní maximum, 108. místo světového žebříčku, zdálo se, že se tehdy šestadvacetiletý tenista konečně prosazuje mezi nejlepší a co nevidět pronikne do elitní stovky. Pro Johna-Patricka Smithe ale právě tehdy začala jeho noční můra, která trvá až dodnes. Celých 27 turnajů v řadě totiž nedokázal postoupit do čtvrtfinále turnaje, k čemuž na většině turnajů stačí vyhrát dva zápasy v řadě.

V nynějším kontextu to zní poněkud trpce, ale svou životní sezonu 2015 zahájil John-Patrick Smith na chvostu druhé stovky. První výraznější úspěch zaznamenal, když v kanadském Drummondville ovládl challenger. Po skalpu Jana Mertla ve finálovém kole se dokázal kvalifikovat na Wimbledon, kde ale v 1. kole hlavní soutěže nestačil ve vyrovnaném pětisetovém zápase na Kennyho de Scheppera. Dobrou formu na trávě ale přetavil v zatím životní úspěch v Newportu, kde došel až do semifinále, v nemž nestačil na pozdějšího turnajového vítěze Rajeeva Rama.

Na severoamerickém kontinentu poté zůstal a na challengeru ve Vancouveru si zahrál finále. To by kromě toho, že jej získané body posunuly k 120. pozici, nijak zvláště zajímavé nebylo, kdyby se zde neuskutečnil jeho dosud poslední postup do čtvrtfinále turnaje. Následně se sice ještě dobrými výkony dokázal kvalifikovat na US Open, což mu později v září zajistilo posun na dosavadní kariérní maximum, ale závěr sezony již byl z jeho strany nepovedený a ukončil ji na 129. místě, což z ní udělalo nejpovedenější rok v jeho kariéře.

Letošní sezona je pro sedmadvacetiletého Australana zatím velkým trápením. Z 18 odehraných turnajů dokázal více než jeden zápas v řadě vyhrát jedinkrát, když v Delray Beach prošel kvalifikací a v úvodním kole hlavní soutěže pak přehrál tehdy v ještě hlubší krizi se nacházejícího Iva Karloviče. Jeho zatím poslední vystoupení bylo ve Wimbledonu, kde v 1. kole kvalifikace podlehl Austinu Krajicekovi 9:11 ve třetím setu, a následně na challengeru ve Winnetce jakožto sedmý nasazený v osmifinále nestačil na Alexandra Sarkissiana.

Nyní tak ze svého kariérního maxima spadl již na 160. pozici, a pokud nyní nezvládne kvalifikaci na turnaje kategorie ATP 250 v Newportu, která začíná již v sobotu, a kde obhajuje loňské semifinále, tak jej čeká další, velice citelný pád.