Görgesová je čtvrtou nejstarší debutantkou v TOP 10

- Jan Vojkůvka

Vítězství Petry Kvitové v Petrohradu mohla s upřímnou radostí sledovat také německá tenistka Julia Görgesová. Ač sama říká, že na čísla příliš nehledí, posun do elitní desítky ženského žebříčku se nepovede zrovna každému a patří k vrcholům její kariéry.

Německá tenistka se stala teprve 125. hráčkou v historii, která pronikla do nejlepší desítky světového žebříčku od jeho zavedení v roce 1975. Dopomohla jí k tomu žena, jež ji o den dříve po vyrovnané bitvě vyřadila v semifinále.

Petra Kvitová posléze v nedělním finále doslova zničila Kristinu Mladenovicovou, která tak neobhájila petrohradský titul, tím i body za něj a přepustila desáté místo na žebříčku WTA právě Görgesové, jež se nachází v životní formě.

Devětadvacetiletá Němka se zároveň stala čtvrtou nejstarší tenistkou, která premiérově pronikla do první desítky. Ještě v pozdějším věku se to podařilo Italce Francesce Schiavoneové (ve 29 letech a 349 dnech), Betty Stoveové (31 let, 100 dní) a Roberte Vinciové (33 let, 4 dny).

Görgesová v zakončila minulou sezonou tituly v Moskvě a na WTA Elite Trophy v Ču-chaji, čímž se výrazně přiblížila metě, na kterou dosáhnou jen nejlepší hráčky světa. A i když letos na Australian Open vypadla už ve druhém kole, tak finále z Aucklandu a semifinále v Petrohradu ji definitivně vyneslo do TOP 10.