První finále od loňského června! Kvitová v Petrohradu pokračuje na vítězné vlně

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová se na turnaji v ruském Petrohradu dokázala popasovat i s nejnáročnější zkouškou dosavadní cesty za úspěchem. V semifinále pokořila po více než dvou hodinách Němku Julii Görgesovou 7:5, 4:6, 6:2 a poprvé od loňského června, kdy triumfovala na trávě v Birminghamu, postoupila do finále!

Kvitové v cestě za postupem opět výrazně pomohl její tvrdý servis, který zejména ve třetím setu dostával Görgesovou pod velký tlak. Zatímco v první a druhé sadě si Němka dokázala vypracovat své příležitosti a obrat Češku dvakrát o podání, ve třetím setu se na returnu už prosadit nedokázala.

Naopak Kvitové se na returnu dařilo v prvním a třetím setu, když si vypracovala celkem třináct brejkbolů (ve druhé sadě neměla ani jeden) a z nich čtyři využila. K postupu si pomohla 11 esy a během celého zápasu se hlasitě povzbuzovala. I zásluhou trenéra Jiřího Vaňka, který ji dokázal po příchodu k lavičce uklidnit, nepropadla i přes menší zaváhání skepsi a zápas dotáhla do vítězného konce.

V prvním setu přitom Kvitová čelila se ztrátou brejku stavu 4:5, ale třemi gemy, i díky radám od svého trenéra, dokázala vývoj úvodního dějství otočit a vyhrát 7:5. Druhou sadu vyhrála Görgesová díky jedinému brejku, k němuž se dostala v páté hře. Rozhodující set ale už byl plně pod kontrolou české tenistky, která duel zakončila využitím druhého mečbolu v osmé hře při podání soupeřky.

Ve finále čeká Kvitovou obhájkyně loňského titulu Kristina Mladenovicová. Francouzka, která v Petrohradu ukončila šňůru patnácti porážek v řadě, si v semifinále poradila s Ruskou Darjou Kasatkinovou (23.) po setech 3:6, 6:3, 6:2.