Finalista si věří. Cíl? Stát se světovou jedničkou, říká Čilič

- Tomáš Macák

Z deseti vzájemných zápasů dokázal mohutný Chorvat porazit Federera jen jednou. Bylo to v cestě za svým jediným vyhraným grandslamem. Loňské finále ve Wimbledonu a to letošní v Melbourne pro něj skončilo smutně. Zase ten Švýcar. Marin Čilič ale ještě stále má čas na to, aby svoji sbírku rozšířil. Hlavně u sebe vidí nemalý pokrok, díky kterému by se chtěl vydrápat až na samotný vrchol žebříčku.

Končit mohl se vztyčenou hlavou.

Po turnaji, na kterém za sebou nechal Rafaela Nadala, Pablo Carreña Bustu nebo překvapení Kyla Edmunda, dosáhl svého nejvyššího postavení v žebříčku. 

Blízko blizoučko se nacházel od druhého grandslamového titulu v kariéře. Po vyhraném US Open v roce 2014 byl tři sety od trofeje loni v All England Clubu, teď pouze jediný v Melbourne. Poslední rok mu ukázal, že v devětadvaceti letech může stále hledět velmi vysoko. Možná úplně nejvýše.

„Mým největším cílem je stát se světovou jedničkou. To je můj cíl,“ tvrdí pro TENNIS.com současný třetí hráč žebříčku. „To je to, kvůli čemu dřu. V posledních dvou letech jsem udělal velký progres, zlepšil jsem se hned v několika oblastech. A během posledních měsíců byl pokrok ještě větší. To mi dává velké sebevědomí," věří si Čilič. 

Pro něho to až na samotný konec byl v Austrálii jednoznačně velkolepý turnaj. „Porazil jsem Rafu. I přes to, že nakonec musel ze zápasu odstoupit, tak to bylo skvělé střetnutí. Pak jsem hrál proti Rogerovi, také to byl výborný zápas. Toto mě ohromně žene kupředu,“ říká Chorvat. Zároveň však zůstává i pokorný, protože ví, že loni kosily nejednoho elitního tenistu zdravotní problémy. „Pro mě je skvělé, že se zlepšuji. Jsou přede mnou velké časy," uvádí Čilič. 

Jeho melbournskou jízdu utnul až muž, se kterým má tolik nepříznivou bilanci. A co vůbec považuje za největší zbraň svého finálového přemožitele? „Řekl bych vášeň pro soutěžení. Sezónu co sezónu. A to především na této nejvyšší úrovni,“ říkal po přímém boji o grandslamový titul Čilič. „Také se každý týden dostal tam, kam po fyzické i psychické stránce potřeboval. V tomto ohledu je maximálně připraven skutečně každičký týden,“ zakončuje vítěz sedmnácti titulů na okruhu ATP.