Bohatí tenisté? Obživa pro první stovku, kritizuje odměny Bedene

- Filip Lefenda

Slovinský tenista Aljaž Bedene otevřeně promluvil na téma tenisu a financí. „Hodně lidí říká, že hráči mají spoustu peněz, mezi nás se však rozdělí jen patnáct procent příjmů, které turnaje vydělají,“ tvrdí osmadvacetiletý tenista.

„V jiných sportech – třeba v basketbalové NBA nebo ve fotbale – je mezi hráče rozdělována polovina příjmů, které soutěže vygenerují,“ rozvíjí myšlenku hráč, jenž v minulosti na okruhu vystupoval i pod vlajkou Velké Británie.

„Ideu o větších penězích pro tenisty podporuji,“ pokračoval Bedene. „Pokud jste v první světové stovce, přijdete si na solidní peníze. Hráči z nižších pater se ale tenisem stěží uživí,“ vysvětluje 51. muž pořadí ATP.

„Peníze, které v tenise kolují, by měly stačit na to, aby se mohlo bez větších komplikací uživit alespoň prvních 300 hráčů v žebříčku. Jako v golfu,“ myslí si Slovinec, jenž letos prohrál tři ze čtyř odehraných duelů.

Hráči riskují zdraví
Tenisté jsou podle něj často nuceni nasazovat do hry i vlastní zdraví. „Viděl jsem zápas mezi Novakem (Djokovičem) a Gaelem (Monfilsem) na Australian Open. Ten den bylo tak nesnesitelné vedro, že nebylo zdravé sledovat utkání ani v televizi,“ posteskl si hráč, jenž v úvodním kole vypadl ve třech setech s pozdějším šampionem Federerem.

„Netuším, kdo si zápas za takových podmínek užije. Příjemné to nemůže být ani pro diváky, kteří stráví spoustu hodin v takovém horku,“ přemýšlel nahlas Bedene a v kritice záhy pokračoval.

„V tenisu mají bohužel peníze přednost před zdravím. Zřejmě se bude muset stát ještě něco horšího, aby došlo konečně ke změnám,“ uzavřel Slovinec téma v rozhovoru pro domácí portál Delo.