Australian Open: Wozniacká slaví premiérový grandslamový titul! Po šesti letech bude jedničkou

- Jan Vojkůvka

Dánská tenistka Caroline Wozniacká vyhrála finálovou bitvu na Australian Open nad Rumunkou Simonou Halepovou 7:6(2), 3:6, 6:4 a slaví zisk prvního grandslamového triumfu v kariéře. Poprvé od ledna 2012 se navíc vrátí na post světové jedničky, ze kterého sesadila svou finálovou soupeřku.

Finálové střetnutí rozehrála mnohem lépe dánská tenistka, která hned ve druhém gemu sebrala Halepové servis a svůj brejk následně potvrdila. Až ve čtvrté hře se podařilo světové jedničce uhrát svůj první gem, avšak na returnu se dlouho nemohla prosadit. Wozniacká podávala v prvním setu s úspěšností prvního servisu přes 70% a bez problémů si hájila gemy na podání. V klíčovém devátém gemu ovšem její suverénní výkon doznal prvních trhlin.

Halepová se dočkala hned tří nevynucených chyb soupeřky a vypracovala si tři brejkboly. A v pořadí třetí proměnila, díky čemuž si vzala ztracené podání ze začátku setu zpět a snížila na 4:5. První set nakonec dospěl až do tiebreaku, ve kterém Wozniacká rychlé získala mini-brejk a svou výhodu si donesla až do koncovky. S využitím velmi dobrého podání nenabídla Halepové šanci na srovnání a zkrácenou hru vyhrála nakonec hladce 7:2.

Do druhé sady vstoupily obě hráčky udrženým servisem, ve třetím gemu ovšem musely absolvovat jednu z nejdelších her celého utkání. Halepová čelila při vlastním podání hned čtyřem brejkbolům, ale přes šest shod nakonec maratonskou bitvu získala na své konto. Po sérii udržených podání se do problémů dostala v osmém gemu naopak Wozniacká, jež čelila dvěma brejkbolům a hned ten první Halepová forhendovým winnerem k boční lajně proměnila a ujala se vedení 5:3. Druhý set následně i přes problémy a hrozbu tří brejkbolů doservírovala, když využila v pořadí třetí setbol.

Rozhodující sada se proměnila v dramatický boj o každý fiftýn. Lépe do dějství vstoupila znovu Wozniacká, jež si přes shodu udržela podání a následně se, opět přes shodu, dostala k brejkbolu, který využila. Hned ve třetí hře se ale dánská hráčka dostala pod enormní tlak, a i když odvrátila hned pět brejkbolů soupeřky, na ten šestý už recept nenašla a Halepová snížila na 1:2. Zatímco se ale Halepová na rebrejk nadřela, Wozniacká záhy ve čtvrtém gemu čistou hrou opět odskočila do výhody brejku.

Světová jednička se však nevzdala a dál bojovala. V páté hře obdobně snadno získala opět ztracené podání zpět na své konto. V sedmém a osmém gemu, které dělila přestávka na ošetření levé nohy Wozniacké, si obě tenistky znovu vyměnily servis. Ke klíčovému brejku došlo nakonec až ve chvíli, kdy se na něj nedalo odpovědět. V desátém gemu se Carolin Wozniacká prezentovala obrovskou bojovností a doslova si uběhala mečbol, proti kterému Halepová zahrála nevynucenou chybu do sítě.

Dánka radostí vymrštila raketu do vzduchu a rozplakala se štěstím. Rumunka usedla na lavičku a schována pod ručníkem se rozplakala smutkem. Byla blízko svého prvního grandslamu, ale vítězka mohla být jen jedna.

Wozniacká, která byla světovou jedničkou naposledy v roce 2012, se dočkala po vítězství nejen premiérového grandslamu, ale také po dlouhých šesti letech návratu na ženský trůn.

Halepová sice v utkání zaznamenala 40 vítězných úderů, její konto ale zatížilo také 47 nevynucených chyb, což je oproti 28 chybám Wozniacké až příliš. Dánka se prosadila s 25 winnery.

Rod Laver Arena
Simona Halepová (ROU) - Caroline Wowzniacká (DEN) 6:7(2), 6:3, 4:6
Marach (AUT), Pavič (CRO) - Cabal, Farah (COL) 6:4, 6:4