V Melbourne vydělal přes 14 milionů, vysněné Ferrari si ale Edmund nepořídí. Co udělá s penězi?

- Filip Lefenda

Jedním z největších překvapení letošního Australian Open byl Kyle Edmund, jehož jízda skončila až v semifinále. Tenista z konce páté desítky světového žebříčku získal v Melbourne i skalp úřadujícího šampiona z Turnaje mistrů Dimitrova, nakonec jej zastavil až Chorvat Čilič. „Porážka mě mrzí, ale jinak to byly opravdu úžasné dva týdny. Dostat se konečně do závěrečné fáze grandslamu je skvělá zkušenost,“ pochvaluje si kariérní průlom třiadvacetiletý Brit.

„Zahrál jsem si zápasy v Areně Roda Lavera, vyhrál těžká utkání a porazil skvělé hráče. Odjíždím s pozitivními pocity,“ pokračoval v hodnocení životního turnaje krajan bývalé světové jedničky Andyho Murrayho. Toho přitom mohl v případě postupu do finále v žebříčku přeskočit.

„Někteří lidé říkají, že pokud je hráč dobrý, nezáleží na jeho žebříčkovém postavení. Může mít kvality na to porazit kohokoliv. Nejlepší tenisté se však vyznačují tím, že dokáží své výkony opakovat a jsou konzistentní,“ ví Edmund, že v tomto směru musí ještě zapracovat.

A má to ostatně v plánu. Za postup do grandslamového semifinále vyinkasuje Edmund velký balík peněz, konkrétně 880 tisíc australských dolarů (více jak 14,5 milionů korun), vysněné Ferrari si ale pořizovat zatím nehodlá. „Raději je investuji do rozvoje své kariéry a týmu, který okolo sebe mám,“ přiznává hráč, jenž přišel na svět v Jihoafrické republice. „Nic dalšího nyní nepotřebuji,“ dodal.

Navzdory zdravotním problémům chce Edmund opět pomoci své zemi i v Davisově poháru. S týmem Velké Británie populární týmovou soutěž v roce 2015 ovládl, letos však čeká partu kapitána Leona Smitha hned na úvod těžký oříšek – tenisté Španělska. „Chci jednoznačně hrát a být s týmem! Udělám vše pro to, abych byl připraven,“ říká nominovaná týmová jednička odhodlaně směrem k příštímu týdnu.

Zda se na antuce v Marbelle skutečně představí v akci, ale zatím neví. „Nedokáži procentuálně vyčíslit, jaká je v tuto chvíli šance, že budu schopen nastoupit. Pokud nebudu stoprocentně fit, přenechám šanci spoluhráčům z týmu. Pokud to však půjde, hrát určitě chci,“ završil povídání na tiskové konferenci Kyle Edmund.