Vědec, profesor, šprt. Proč nesmí Hjon Čong sundat své brýle?

- Jakub Slunečko

Z čista jasna na Australian Open zazářil Korejec Hjon Čong. Jedenadvacetiletý mladík vyřadil Djokoviče nebo Zvereva a v pátek si zahraje o finále s Federerem. Pozornost začal během turnaje vzbuzovat i jeho typické brýle, kvůli kterým už si vysloužil řadu přezdívek. Korejec v jednom z rozhovorů přiznal vadu zraku, právě kvůli které s tenisem vlastně začal.

Vědec, profesor, šprt, doktor... jen malý výčet přezdívek, které neznámý Hjon Čong dostal, aby fanoušci tohoto mladého fascinujícího tenistu nějak symbolizovali. Příběh jeho brýlí je vskutku zajímavý.

Nejdřív Hjon Čong vůbec neměl být tenistou. Od malička se doma v Koreji věnoval taekwondu a malému bojovníkovi se v tomhle typickém korejském bojovém umění dost dařilo. Tenis byl pro něj hodně vzdálený, protože taekwondo bylo a je v jeho zemi mnohem populárnější. Korea nemá žádnou tenisovou tradici nebo bývalé hvězdy jako například Čína nebo Japonsko.

Vypovídá o tom ostatně i fakt, že Hjon Čong se stal na Australian Open prvním korejským tenistou nebo tenistkou, který kdy postoupil do grandslamového čtvrtfinále (a následně semifinále). Těžko uvěřit, že se mu to celé povedlo patnáct let potom, co na tenis neměl ani pomyšlení a raději se pral se soupeři na žíněnce.

Pak se ale postupně začal projevovat Korejcův astigmatismus – oční vada, která způsobuje nepřesné zaostření. Dětský doktor proto doporučil, aby se Hjon Čong často soustředil na zelenou barvu, což by mohlo jeho zrakovému strádání pomoci. Protože v té době začal jeho bratr s tenisem, rozhodl se mladý taekwondista, že se bude i v rámci léčby prohánět po zelených kurtech společně s ním.

Dál už to byl jednoduchý příběh – Hjon Čong v sobě objevil obrovský talent, pracovitost a skvělý pohyb na kurtu, díky kterému začal vyčnívat. Za pár let se dostal pod křídla juniorského tenisového programu financovaného firmou Samsung a mohl si tak dovolit špičkové trenéry. A teď je zářící kometou, která v semifinále Australian Open vyzve Rogera Federera.

Zraková vada už ale Hjona Čonga nejspíš nikdy neopustí. Proto musí mladý Korejec neustále nosit brýle i na kurtu. „Už jsem si na ně úplně zvykl, jsou součástí mého těla,“ řekl Hjon Čong, který si během zápasu musí občas brýle sundat a vyčistit. I kvůli tomu v minulých letech dostával od rozhodčích napomenutí kvůli zdržovaní hry. Teď už snad budou k téhle nové tenisové hvězdě trochu shovívavější.