Čtyřhra boháčů? Federer chystá exhibici s Billem Gatesem

- Jiří Vachtl

V San José proběhne začátkem března exhibice Match for Africa. Hlavním tahákem bude utkání Rogera Federera s Jackem Sockem. Následně se bude hrát čtyřhra, do které Švýcar nastoupí s miliardářem Billem Gatesem. Výtěžek ze vstupného půjde na konto nadace Rogera Federera, která pomáhá dětem v Africe.

Pátý ročník tradiční tenisové exhibice se odehraje v SAP Centre stadium, kde své domácí zápasy NHL hrají hokejový žraloci. „Exhibici chceme odehrát tam, kde si lidé tenis opravdu užijí, a kde by mohlo být vyprodáno,“ vysvětloval Federer volbu San José. Do hlediště by se tam v březnu mělo vtěsnat až 17 tisíc diváků.

Američtí fanoušci se mohou těšit na utkání Jacka Socka, který vyzve právě legendárního Švýcara. Ke zmiňované dvojici se po skončení duelu přidá americký miliardář Bill Gates. Zakladatel Microsoftu nastoupí do čtyřhry po boku Rogera Federera. Na druhé straně sítě se k Jacku Sockovi připojí americká televizní novinářka a moderátorka Savannah Guthrieová.

Federer si s Gatesem nezahraje poprvé. V loňském ročníku této exhibice totiž společně nastoupili v Seattlu proti Johnu Isnerovi, který hrál s americkým kytaristou Mikem McCreadym. Legendární Švýcar se zakladatelem Microsoftu tehdy v zápase hraném na jeden set zvítězili 6:4. A podle dostupných záběrů se diváci rozhodně nenudili… 

Výtěžek z celé akce půjde na konto Švýcarovy nadace, která pomáhá dětem v Africe. Federer ji založil v roce 2003, krátce poté, co se stal světovou jedničkou. K jejímu založení ho přiměli i jeho rodiče. Federerova matka pochází právě z Jihoafrické republiky.