Bez jedničky. Jak je důležité míti Berdycha?

- Jan Havlovic

Na blížící se čtvrtfinále s Francií, které se odehraje v příštím týdnu v Třinci, nedorazí česká tenisová jednička Tomáš Berdych, které Jaroslav Navrátil dopřál odpočinek po náročném Wimbledonu. Jak to však český daviscupový tým bez svého základního stavebního kamenu úspěchu zvládne?

Od roku 2005 Tomáš Berdych chyběl při Davis Cupu pouze pětkrát a nutno uznat, že se vždy jednalo o akce těsně po skončení jednoho z náročných grandslamů, tudíž neúčast české jedničky se vždy dala pochopit. Poprvé Tomáš chyběl v roce 2010 při červencovém čtvrtfinále v dalekém Chile, kde si český tým dokázal poradit i bez své jedničky a postoupil do semifinále, ve kterém následně už s Tomášem Berdychem podlehl Srbsku 2:3. Další absence aktuálně devátého hráče světového žebříčku přišla až v roce 2013, kdy Navrátil a spol. cestovali na čtvrtfinále do Kazachstánu. Role jedničky týmu se v tomto případě zhostil Lukáš Rosol, který se postaral o dva body a výraznou měrou přispěl k postupu.

Do třetice chyběl rodák z Valašského Meziříčí na čtvrtfinále v Japonsku v roce 2014. I v zemi vycházejícího slunce exceloval Lukáš Rosol, který získal na naše konto celkem tři body a dopomohl k jasné výhře 5:0. Do této chvíle si český daviscupový tým počínal bez své jedničky výborně a vždy z toho byl postup. První zádrhel přišel na jaře roku 2015, kdy do ostravské ČEZ Arény přicestoval mladý výběr Austrálie, který přivezl do srdce Evropy dravé mládí v podobě Tomiće a Kokkinakise společně s Grothem a legendárním Hewittem. Český tým tvořený singlisty Lukášem Rosolem a Jiřím Veselým po prvním dnu prohrával 0:2 a ačkoliv dokázal po deblu snižit, porážku 2:3 se Rosolovi a spol. odvrátit nepodařilo.

Pokud se český tým chtěl udržet ve světové skupině, musel uspět v barážovém utkání v Indii, kam rovněž Tomáš nedorazil, neboť měl za sebou těžké US Open. O setrvání v elitní divizi se postaral zejména Jiří Veselý, který získal na svém konto dva body. K vítězství přispěl také Pavlásek se Štěpánkem, který uspěli v deblu proti legendárnímu Leanderovi Paesovi.

Sečteno, podrtrženo, český daviscupový tým se musel za posledních jedenáct let obejít bez své tenisové jedničky pouze pětkrát, z čehož hned čtyřikrát uspěl. Nutno uznat, že se však vždy jednalo o papírově slabší soupeře, kteří nemají ve svém středu zvučnější tenisová jména. Tomášovi však nemůžeme mít nic za zlé, v jeho nabitém programu je až neuvěřitelné, že vždy najde energii reprezentovat naši malou zemi.