Rieter Open Ústí nad Orlicí: Šafránek, Kopřiva a Kellovský postupují do čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Rieter Open v Ústí nad Orlicí se pomalu přehoupává do své druhé poloviny. Na začátku středečního programu si zajistil postup Václav Šafránek, turnajová trojka, stejně jako Vít Kopřiva a také Dominik Kellovský, který v napínavé bitvě přehrál krajana Ivo Mináře!

Nejvýše nasazeným Čechem v turnaji je Václav Šafránek, ten souboj s Ukrajincem Kekerčennim neodstartoval vůbec dobře a v úvodní sadu prohrál 1:6. První set byl z mé strany hodně špatný, byl jsem nervózní a dělal chyby. Můj výkon šel postupně nahoru a myslím, že ve třetím setu už to bylo optimální." uvedl Šafránek v rozhovoru pro náš web. Ve čtvrtfinále čeká českého tenistu vítěz duelu Vibert (FRA)/Maruščák (SVK).

Matěj Vocel zahájil dnešní program na kurtu číslo jedna, kde byl jeho soupeře Polák Pawel Cias, pátý nasazený letošního Rieter Open. Nadějný, devatenáctiletý tenista však překvapit nedokázal a s polským soupeřem prohrál po setech dvakrát 4:6. „Musím říct, že je to škoda, neboť jsem měl přijatelného soupeře pro druhé kolo. Bohužel, dnes jsem hrál špatně. Nedokázal jsem se vypořádat s podmínkami a také jsem špatně servíroval," hodnotil český tenista porážku ve druhém kole.


Po vypadnutí Robina Staňka plní roli nejvýše nasazeného hráče Uladzimir Ignatik, turnajová dvojka. Běloruský tenista se v dnešním zápase druhého kola střetl s dvacetiletým Pjotrem Lomackim, který aktuálně 288. hráči světa nekladl příliš velký odpor - Ignatik zvítězil po setech 6:2, 6:3. „Citím se velmi dobře, neboť jsem zvítězil, ale musím ještě na své hře zapracovat," uvedl běloruský tenista své pocity po postupu do čtvrtfinále.

Vít Kopřiva si v československém derby poradil s úspěšným kvalifikantem Samuelem Hodorem a může se radovat z postupu do čtvrtfinále turnaje, když svého soupeře přehrál hladce dvakrát 6:2. „Vyhrál jsem, tak jsem samozřejmě šťastný. Ideální to ale samozřejmě nebylo, vždycky se může člověk zlepšovat. Ale hrál jsem dobře a vyhrál, a to je hlavní,“ zhodnotil Kopřiva vítězný duel.

Více než dvouhodinovou bitvu mezi zkušeným Ivo Minářem a o třináct let mladším Dominikem Kellovským viděli diváci při utkání 2. kola ústeckého turnaje futures. Po výhře ve třech setech, 5:7, 6:1 a 7:5 se z postupu do čtvrtfinále nakonec raduje Kellovský, šestý nasazený hráč východočeského podniku. Devatenáctiletý tenista nejprve ztratil první set, ačkoliv vedl již 4:2, následně však suverénně ovládl druhou sadu, ve které Minářovi povolil jedinou hru. Největší drama nabídl třetí, rozhodující set. Kellovský se dostal díky brejku v sedmé hře do vedení, které následně potvrdil. Za stavu 5:3 však ztratil další dvě hry, Minář však po vyrovnání znovu neudržel podání, čehož jeho soupeř následně využil k rozhodnutí zápasu. „Jsem velice rád za výhru. Do zápasu jsem šel s velikým respekem k soupeři, kterého jsem viděl hrát v prvním kole. Ze začátku jsem byl nervózní, Ivo byl lepší. Pak jsem si řekl, že nemám co ztratit a podařilo se mi to otočit,“ popsal Kellovský průběh těžkého utkání.

Roman Jebavý s Liborem Salabou potvrdili roli prvního nasazeného páru deblové soutěže na turnaji futures v Ústí nad Orlicí. V zápase proti dalšímu českému páru David Poljak, Matěj Vocel, zvítězili ve dvou setech, 6:4 a 6:2. Vítězný pár zvítězil poměrně hladce ačkoliv v prvním setu rychle prohrával již 0:3, nepříznivé skóre ale dokázal pěti vyhranýi gemy v řadě otočil. Druhá sada už pak byla jasně v režii nasazených jedniček, která získal úvodní čtyři hry a de facto rozhodla o osudu celého setu.

Filip Doležel s Václavem Šafránkem jsou dalšími semifinalisty deblové části turnaje futures v Ústí nad Orlicí. V zápase o postup mezi čtyři nejlepší páry přehrála česká dvojice Poláky Ciase a Lomackého ve dvou setech, 6:4 a 7:6(3). Úvodní set utkání rozhodl jediný brejk, který využil ve třetí hře čtvrté nasazené duo a výhodu mírného náskoku udrželo až do jeho koncovky. Ve druhé sadě  Doležel se Šafránkem ztráceli již 2:5, přesto však dokázali dotáhnout toto dějství do zkrácené hry, ve které již byli úspěšnější.

Do semifinále se naopak nepodívá česko-ukrajinský pár Vitalij Sačko, Vít Kopřiva, který podlehl Kekerčenimu s Pichlerem dvakrát 3:6.

Uladzimir Ignatik s Dominikem Kellovským na závěr středečního programu potvrdili role druhých nasazených a v Ústí nad Orlicí postupují do semifinále po vítězství nad Janem Michálkem a Františkem Polánkou 6:4, 5:7, 10:8. Nebyli přitom daleko od vyřazení, ve druhém setu srovnali z 2:5 na 5:5, a ač přesto druhé dějství prohráli, možná jim právě toto vzedmutí k odporu pomohlo v otočce i v supertiebreaku, v němž prohrávali už 3:6, ale nakonec zvítězili 10:8.

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka)

2. kolo dvouhry

MATĚJ VOCEL - Pawel Cias (POL) (5) 4:6, 4:6
Pjotr Lomacki (POL) - Uladzimir Ignatik (BLR) (2) 2:6, 3:6
David Pichler (AUT) (7) - Vitalij Sačko (UKR) (Q) 7:5, 6:4
Samuel Hodor (SVK) (Q) - VÍT KOPŘIVA 2:6, 2:6
Francois-Arthur Vibert (FRA) (8) - Matěj Maruščák (SVK) (Q)  2:6, 4:6
Filipp Kekerčenni (UKR) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (3) 6:1, 4:6, 2:6
IVO MINÁŘ (WC) - DOMINIK KELLOVSKÝ (6)  7:5, 1:6, 5:7
Eros Siringo (ITA) (LL) - Julian Onken (GER) 6:2, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry

JEBAVÝ, SALABA (1) - POLJAK, VOCEL  6:4, 6:2
MICHÁLEK, POLÁNKA - Ignatik (BLR), KELLOVSKÝ (2)  4:6, 7:5, 8:10
DOLEŽEL, ŠAFRÁNEK (4) - Cias, Lomacki (oba POL)  6:4, 7:6 (3)
KRSTEV, Sačko (UKR) - Kekerčeni (UKR), Pichler (AUT) (3)  3:6, 3:6