Už vím, jak se cítil Andy, směje se Edmund. Po výhře nad Dimitrovem může být britskou jedničkou

- Filip Lefenda

Úřadující šampion z Turnaje mistrů končí v Melbourne již ve čtvrtfinále. Grigor Dimitrov překvapivě nestačil na výtečně hrajícího Kyla Edmunda, s nímž prohrál poprvé v kariéře. Brit si tak zahraje na Australian Open premiérové grandslamové semifinále a pokud v něm uspěje, stane se britskou jedničkou!

Třiadvacetiletý hráč přehrál světovou trojku po setech 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4 za 2 hodiny a 49 minut. „Je to úžasný pocit. Jsem velmi šťastný,“ prozradil po utkání Edmund, který jako by postupu do grandslamového semifinále stále ještě nemohl úplně uvěřit.

„Emočně jsou takováto utkání natolik vypjatá, že si je během hry neumíte užívat. Snažím si tak vše vychutnat alespoň bezprostředně po vítězství,“ usmíval se tenista, jenž vstoupil do utkání brejkem hned v první hře. Bulharský favorit si v šesté hře vzal ztracené podání zpět, jenže o tři hry později opět zaváhal. Edmund následně odvrátil tři brejkboly a získal skrze shodu úvodní set.

„Grigor odehrál těžké zápasy. Skvěle hrál především proti Nicku Kyrgiosovi, takže jsem věděl, že to bude nesmírně obtížné. Ve druhém setu jsem trochu polevil. Tam byly momenty, kdy jsem hrál opravdu špatně,“ narážel na dějství, které rozhodl jediný brejk. Ten obstaral Dimitrov a získal ho tak poměrem 6:3.

Jenže třetí sadu už opět získal Brit, když v osmé hře prolomil podání stále nervóznějšího protivníka. „Povedlo se mi ho brejknout přesně v závěru setu,“ pochvaloval si čerstvý semifinalista, který získal i čtvrté dějství. Na první brejk ještě tehdy stačila světová trojka v šesté hře reagovat, druhé ztracené podání ale znamenalo Edmundovo vedení 5:4 a servis k dobru.

Brit duel dopodával a spadl mu ze srdce obrovský balvan. „Snažil jsem se udržet nervy a modlil se, aby Grigor zahrál v závěru do autu,“ přiznal muž, jehož maximem bylo v Melbourne dosud druhé kolo, do něhož došel vloni.

Nyní si hráč, který v úterý zaznamenal 46 vítězných úderů (Dimitrov 32), zahraje o vylepšení dalšího maxima, na soupeře si však zatím musí počkat. Jedno už je ale jisté – favoritem opět nebude. Jeho oponent totiž vzejde z utkání mezi světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a Marinem Čiličem, kterému patří v pořadí ATP šestá pozice.

Ať už však další střetnutí dopadne jakkoliv, Edmund bude z Austrálie odjíždět na výsost spokojen. „Teď už vím, jak se v posledních osmi letech cítil Andy Murray,“ pobavila přímo na kurtu britská dvojka, která pokud v semifinále uspěje, dostane se v pořadí před svého slavnějšího krajana.