Krach favoritů! Řádění dvou outsiderů odskákali Djokovič s Thiemem

- Jan Havlovic

Pondělní program na Australian Open favoritům příliš nepřál. Úvodní grandslam skončil jak pro Dominica Thiema, tak i pro Novaka Djokoviče! Rakušan podlehl v pětisetové bitvě Američanovi Tennysu Sandgrenovi a srbský tenista nestačil na Hjona Čonga, který se stal historicky prvním korejským tenistou, jenž se probojoval do grandslamového čtvrtfinále!

O pořádné překvapení se nejprve postaral Američan Tennys Sandgren. Americký tenista figuruje na žebříčku až na 97. místě a do letošního Australian Open neprošel na grandslamu přes první kolo. Nyní je americký přízrak již ve čtvrtfinále!

Po skalpu Stana Wawrinky si totiž šestadvacetiletý tenista poradil také s Dominicem Thiemem, světovou pětkou! Sandgren strávil na kurtu bezmála čtyři hodiny a po závěrečném winneru mohl slavit další cenný skalp! „Stále ještě nevím, jestli je to sen, nebo prostě realita,“ hodnotil Sandgren svůj premiérový postup do čtvrtfinále grandslamu.

Čong po fantastickém výkonu vyřadil Djokoviče
O další překvapivý výsledek se poté postaral Hjon Čong. Vítěz premiérového ročníku NextGen ATP Finals v Miláně vyřadil v osmifinále po tuhém boji Novaka Djokoviče a stal se historicky prvním korejským tenistou, který se dokázal probojovat do grandslamového čtvrtfinále.

„Když jsem byl mladší, snažil jsem se napodobovat Novakovův styl, protože byl můj idol,“ svěřil se jednadvacetiletý Čong v pozápasovém rozhovoru. Korejský mladík se stal zároveň teprve třetím tenistou v historii, který dokázal Novaku Djokovičovi uštědřit na Australian Open prohru 0:3 na sety. Před ním to dokázali pouze Marat Safin a Roger Federer.

„Musím pogratulovat Čongovi a celému jeho týmu. Hrál skvěle, dneska byl na kurtu lepším hráčem,“ uznala sportovně bývalá světová jednička Djokovič. „Vždy když se dostal do potíží vytáhl nějaký úžasný úder. Na základní čáře byl jako zeď. Přeji mu dál jen to nejlepší.“

Dominic Thiem (AUT, 5.) – Tennys Sandgren (USA, 97.) 2:6, 6:4, 6:7(4), 7:6(7), 3:6
Novak Djokovič (SRB, 14.) – Hjon Čong (KOR, 58.) 6:7(4), 5:7, 6:7(3)