Davis Cup: Češi ve čtvrtfinále vyrukují na Francouze bez Berdycha

- Filip Lefenda

Český kapitán Jaroslav Navrátil zveřejnil nominaci pro čtvrtfinálové daviscupové střetnutí proti Francii, které bude ve dnech 15. - 17. července hostit třinecká Werk Arena. Obejít se přitom bude muset bez Tomáše Berdycha, světové devítky a čerstvého wimbledonského čtvrtfinalisty. Naši tenisté nastoupí proti silnému soupeři s cílem srovnat bilanci vzájemných střetnutí na 8:8 v sestavě Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Adam Pavlásek a Radek Štěpánek.

Tomáš Berdych má výborně rozehraný Wimbledon a všichni mu přejeme, aby došel co nejdál. Letošní olympijská sezóna je mimořádně náročná, a tak respektuji jeho právo i nárok rozhodnout se podle dalšího vývoje v Londýně. Pro jeho neúčast v Třinci mám absolutní pochopení, i tak tam jedeme s týmem, jehož řada hráčů má výbornou formu,“ nechal se slyšet Jaroslav Navrátil, který tak bude spoléhat zejména na služby Jiřího Veselého, jenž v těchto dnech rovněž oplývá výbornou fazónou.

Jirka Veselý - jednička týmu, hraje ve vynikající formě, což potvrdil naposledy včera a dnes, do Třince pojede po životním turnaji,“ má z úspěchu příbramského rodáka radost nehrající kapitán, který se rovněž vyjádřil i k ostatním hráčům. „Máme dva zkušené daviscupové hráče, Lukáš Rosol to ukázal v Německu. Radek Štěpánek nesčetněkrát, když jen smůla při losu v Paříži a Londýně ho připravila o další kola, když se dostal do skvělé kondice a herní pohody, což předvádí ve čtyřhře. Slušnou sezónu hraje Adam Pavlásek, který se již na chvíli dostal do elitní stovky, a stále ji atakuje,“ zdůvodnil vcelku jasnou volbu osmapadesátiletý vůdce české tenisové reprezentace.

Nováčkem v týmu pak bude teprve devatenáctiletý Zdeněk Kolář, mužská kometa letošní sezóny. Aktuálně 294. hráč světa v této sezoně předvedl nebývalý progres, na světovém rankingu přezimoval až na 653. pozici, ale kalendářní rok 2016 mu přinesl spoustu úspěchů. „Jako pátý hráč pojede do Třince devatenáctiletý hráč Prostějova Zdeněk Kolář, který by měl být jedním z následovníků úspěšné generace, a kde jinde by měl nasát atmosféru a podívat se do týmu, než doma ve čtvrtfinále proti silné Francii,“ okomentoval premiérovou nominaci pro skromného rodáka z Bystřice pod Pernštejnem.

Francouzi bez Gasqueta či Monfilse

Ztráty počítá také francouzský nehrající kapitán Yannick Noah. Ten přiveze do druhého nejvýchodnějšího města České republiky Jo-Wilfireda Tsongu (12.), Lucase Pouilleho (30.) a deblisty Nicolase Mahuta (2.) s Pierrem-Huguesem Herbertem (3.). V Třinci se tak nepředstaví třeba Richard Gasquet, v současnosti desátý hráč světa, či populární tenisový „šoumen“ Gael Monfils, jenž aktuálně figuruje na šestnácté příčce žebříčku ATP.

Nominace Francie je pro mě překvapením, i když do sestavy jistě promluvila zranění, ale i když bude o mnoho slabší, než to ještě před týdnem vypadalo, stále nás čeká hodně silný soupeř v čele s vynikajícím Tsongou.  I když hrajeme v domácím prostředí proti favorizovanému soupeři, uděláme v Třinci všechno proto, abychom Francii oplatíme dva roky starou semifinálovou porážku v Paříži,“ vyjádřil se na adresu soupeře Navrátil, který věří v sílu svého týmu.

S Francií mají Češi velice vyrovnanou bilanci vzájemných měření sil. S tenisty ze země galského kohouta se v rámci týmové soutěže dosud utkali patnáctkrát, přičemž úspěšní byli v sedmi případech. Cíl je tedy jasný - pokusit se tuto statistiku vyrovnat na shodných 8:8. Pokud by se to týmu okolo Jaroslava Navrátila povedlo, narazil by v zařijovém semifinále na lepšího z dvojice Spojené státy – Chorvatsko.

Jim Courier pro tyto boje povolal vytáhlé „bombarďáky“ Johna Isnera s Jackem Sockem, v deblu se pak Američané budou moci opřít o dnes již legendární sourozenecké duo bratří Bryanových. Na druhé straně pomyslné barikády bude stát chorvatský tým ve složení Marin Čilič, Borna Čorič, Ivan Dodig a Marin Draganja.

Srbové se budou muset proti ohájcům titulu z Velké Británie obejít bez Djokoviče

Těžká práce čeká na tým Srbska, který ve svém hlavním městě přivítá obhájce loňského vítězství z Velké Británie. Bogdan Obradovič nebude moci počítat se službami světové jedničky Novaka Djokoviče, čímž se šance balkánského celku rapidně snížily. Nominováni jsou tak v tuto chvíli Dušan Lajovič, Filip Krajinovič, Janko Tipsarevič a deblista Nenad Zimonjič. To Britové budou jistě počítat minimálně se dvěma body svého hrdiny Andy Murrayho, který svou účast potvrdil. Doplňovat jej budou Kyle Edmund, Dan Evans a bratr Jamie Murray, specialista pro čtyřhru.

Posledním duelem v rámci elitní Světové skupiny, který bude v polovině července k vidění, je „horkokrevný“ duel Itálie – Argentina. Fabio Fognini, Andreas Seppi, Paolo Lorenzi a Marco Cecchinato se na antuce v Pesaru pokusí udělat radost svým příznivcům v bitvě s jihoamerickým kvartetem, které budou tvořit Federico Delbonis, Guido Pella, Juan Monaco a Juan Martin del Potro.

Davis Cup (čtvrtfinále, 15. - 17. července)

Česká republika – Francie (Třinec, Werk Arena)

Srbsko – Velká Británie (Bělehrad, Tasmajdan Stadium)

Itálie – Argentina (Pesaro, Circolo Tennis Baratoff)

USA – Chorvatsko (Portland, Tualatin Hills Tennis Center)