Čtyři měsíce bez výhry pro vítězku US Open. Ale peněz jsem se ani nedotkla! přísahá Stephensová

- David Soumar

Novináři na US Open byli zvyklí na milá vyjádření otevřené Sloane Stephensové. To totiž Američanka sbírala jednu výhru za druhou a rozdávala úsměvy na všechny strany. Od senzačního vítězství z New Yorku už ale uběhlo pár měsíců a mladá kometa se zatím hledá. Nedařilo se jí ani v Austrálii, kde skončila už v prvním kole na raketě Šuaj Čang po setech 6:2, 6:7(2), 2:6. „Tenis je jako jízda na horské dráze. Už jsem se naučila nepanikařit. Bude to dobré,“ uklidňovala (víc než sama sebe) všechny přítomné.

Zkažený americký sen. USA zažily behem prvního kola nejednu porážku. Kromě našlápnuté Venus Williamsové se z grandslamového turnaje poroučela i Sloane Stephensová, která v září ovládla US Open…

Od té doby má ale hrůznou sérii 0:8 na zápasy. Celkově čeká na výhru přes čtyři měsíce. Nejednu tenistku by taková série nezdarů rozhodila. Stephensová je však nad věcí. „Nedělám nic špatně. Prostě mi jen nesedly první dva turnaje nové sezony. To se stává,“ odpovídala v Melbourne na otázku novinářům, kteří se snažili dobrat toho, co se s vítězkou US Open děje.

A některé škodolibější hlasy se nazpomněly zeptat, jestli Stephensovou příliš neuspokojil šek na 3,7 milionu amerických dolarů (skoro 80 milionů korun), který Američanka v září za triumf na US Open obdržela. „Těch peněz jsem se ani nedotkla. Pokaždé, když otevřu můj účet, tak tam dál leží,“ přesvědčovala Stephensová.

Právě od finále ve Flushing Meadows letos v září na singovou výhru čeká. „Neříkala bych tomu těžké období. Skleslí jsou z toho spíš všichni kolem mě. Stává se to každému sportovci. Prostě je přede mnou nový rok. Tohle je teprve druhý turnaj…“

Přitom Američanka zápas úvodního kola australského grandslamu proti Číňance Šuaj Čang rozehrála dobře. První set vyhrála zcela jasně. „Do gemů na začátku druhé sady jsem nastoupila ale trochu pomaleji. Soupeřka se zlepšila.“ A zápas přes zkrácenou hru ve druhé sadě nakonec otočila.

VĚŘÍM V KARMU

Z Brisbane se musela kvůli zranění kolene odhlásit, v Sydney a Melbourne skončila hned v úvodním kole. Takový start do nové sezony si vítězka zářijového US Open asi nepředstavovala. „Udělal jsem všechno pro to, abych byla připravena na turnaj v Sydney minulý týden a na Australian Open. Je to smůla. Snažím se zůstat pozitivně naladěna a dál bojovat. Připravím se a budu znovu ve formě.“

Pomoct by jí k tomu mohla i zajímavá teorie. Stephensová věří v karmu. „Obecně věřím v to, že pokud budu dělat ve svém životě dobré věci, vrátí se mi to. Dobrého člověka, který bere ohledy na ostatní, potkají jen dobré věci. Nejen v tenise, ale i mimo kurt,“ rozpovídala se Američanka.

A tak se dál snaží dělat dobré věci a nepochybuje, že se na vítěznou vlnu jednou vrátí. „V soukromém životě se snažím být lepší osobou. Pak dobré věci potkají i mě. Těžké časy nebudou trvat napořád,“ líčila dál Stephensová.

Asi i díky důvěře v karmu se jí daří držet se nad věcí. „Už jsem se naučila nepanikařit. Bude to dobré. Jednou jste nahoře, pak zase dole.“