Rieter Open Ústí nad Orlicí: Postup do druhého kola slaví Minář i Šafránek

- Petr Šístek

Kvalifikačním sítem dnes prošli čtyři čeští tenisté - Nedelý, Hájek, Panák a Franěk! Své zápasy úvodního kola mají za sebou Ivo Minář i Václav Šafránek, oba dokázali postoupit!

Jako první dokázal postoupit do hlavní soutěže Pavel Nejedlý. Tomu se stala kuriózní situace, když mu australský soupeř skrečoval již po pěti minutách hry a dvou odehraných gemech. "Ptal jsem se soupeře, říkal, že má něco s kolenem, že vůbec nemůže chodit, takže musel vzdát," vysvětloval Nejedlý, kterému se podobná věc dle jeho slov ještě nestala. Po postupu do hlavní soutěže konkrétní cíle nemá. ""Doufám, že nebudu mít žádný psychický kolaps a dojdu co nejdál," skromně hodnotí svěřenec Ctislava Doseděla. Dnes bude kromě tréninku řešit i jednu nepříjemnou záležitost, jelikož dosud nemá v Ústí nad Orlicí zajištěné ubytování.

Pavel Nejedlý po výhře v 2. kole kvalifikace

 

Dominik Starý dnes nestačil na běloruského tenistu Mikalaie Haliaka, kterému podlehl hladce 1:6 a 2:6, a ke svému výkonu byl velmi kritický. "S tím výkonem, co jsem předvedl, jsem neměl absolutně šanci na úspěch, dělal jsem strašně moc chyb, byl to špatný výkon," nebral si servítky. Dokonce ani necítil možnost vývoj utkání otočit. "Mělo to poměrně jasný průběh, ani nebyla šance to zvrátit, soupeř byl mnohem kvalitnější," hodnotil Starý. Nyní plánuje jet hrát ligu do Německa, a poté by se rád představil na futures v Trnavě.

Dominik Starý po prohře v 2. kole kvalifikace

 Dvacetiletý Ivo Panák se raduje z postupu do hlavní fáze turnaje Rieter Open. Nasazená jedenáctka kvalifikace porazila v dnešním finálovém kole Itala Siringa po setech 6:4, 7:6(4). "Jsem šťastný, že jsem dnes vyhrál, neboť to dnes bylo hodně těžké a navíc jsem nepodal zrovna ideální výkon. Nakonec jsem však vyhrál a těším se na zítřejší zápas," uvedl Panák v rozhovoru pro náš web.

Ivo Panák po výhře ve finále kvalifikace

Nasazená jednička kvalifikace Rieter Open, Vitalij Sačko, si ve finálovém kole zajistil postup do hlavní fáze soutěže po hladkém průběhu zápasu s Jakubem Schielem. "Ze začátku to byl poměrně jednoduchý zápas, neboť soupeř hodně kazil. Poté jsem lehce polevil, výkon mého protivníka se zlepšil," okomentoval Sačko průběh dnešního zápasu. Jednička kvalifikace tak potvrdila papírové předpoklady a zahraje si v hlavní soutěži. Jaké jsou jeho ambice? "Cíle jsou ty nejvyšší - dostat se co nejdál, avšak musím jít zápas od zápasu." uvedl ukrajinský tenista.

Vitalij Sačko po výhře ve finále kvalifikace

Jakub Schiel vstoupil do finálového kola kvalifikace velmi špatně a rychle prohrával 1:6 a 0:4. Český tenista se však dokázal ve druhém setu vrátit zpět do hry. "Měli jsem tam jednu dlouhou výměnu, kterou jsem zakončil povedených forhendem, což mi namotivovalo a říkal jsem si, že to ještě zkusím," vysvětloval Schiel důvody svého návratu do zápasu. Sačko si však vítězství uniknout nenechal a svého soupeře porazil ve dvou setech.

Schiel se v rozhovoru pro náš web rozpovídal také o jeho nepříliš pravidelné účasti na turnajích. "Já především trénuji děti a mládež, tudíž když mám trochu volného času, tak si zajedu na turnaj," uvedl Schiel.

Jakub Schiel po prohře ve finále kvalifikace

Dnešní finále kvalifikace zvládl Petr Hájek, který v třísetovém zápase porazil krajana Františka Polánku 5:7, 6:0, 6:3. "Pocity mám trošku smíšené, ten zápas bych zhodnotil trošku komicky, neboť to bylo nahoru-dolů," hodnotil Hájek svůj zápas. Devatenáctiletý tenista nebyl na minulém turnaji v Pardubicích zdravotně v pořádku, jak to vypadá s jeho stavem tento týden? "Při rozehrávce před dnešním zápasem jsem měl opět lehčí problémy, které mě limitují. Uvidíme, jak to bude dál v hlavní soutěži," uzavřel Hájek.

Petr Hájek po výhře ve finále kvalifikace

 

I nasazená trojka kvalifikace, Michal Franěk, zvládla postoupit do hlavní fáze soutěže. Zkušený tenista si v dnešním finálovém kole dokázal poradit s Andrejem Glváčem, kterého porazil po setech 6:4, 3:6, 6:2. "První set byl opatrný, ve druhém setu jsem chtěl hrát tenis, což mi příliš nešlo, a tak jsem prohrál. Ve třetím setu byly nové balony a poté už to šlo dle mých představ," zhodnotil Franěk utkání v rozhovoru pro náš web.

Michal Franěk po výhře ve finále kvalifikace

Roman Jebavý se v prvním kole hlavní fáze Rieter Open střetl s Václavem Šafránkem nasazenou trojkou turnaje, kterému podlehl po velmi těsném průběhu 6:7(6), 5:7. "Zápas to byl velmi dobrý, byly k vidění hezké výměny. Myslím, že jsem měl smůlu na los, neboť zde byli v prvním kole slabší soupeři," hodnotil Jebavý prohru v prvním kole. Oba sety tohoto duelu nabídly velmi vyrovnaný průběh. "Rozhodly zlomové body v tiebreaku. Řekl bych, že soupeř nebyl lepši, jednalo se o vyrovnaný duel, avšak protivník měl více štěstí," uvedl Jebavý v rozhovoru pro náš web.

Roman Jebavý po prohře v prvním kole

Václav Šafránek po výhře v prvním kole

Michal Franěk a Tomáš Musil po prohře v prvním kole čtyřhry

Tomáš Frommel a David Mrázek po prohře v prvním kole čtyřhry

 

Matěj Vocel a David Poljak po výhře v prvním kole čtyřhry

David Mrázek po prohře v prvním kole

  

Dominik Kellovský po prvním kole deblu

3. 7. Rieter Open Ústí nad Orlicí: Kvalifikace začala, postup slaví Starý, Panák či Hájek

RIETER OPEN ÚSTÍ NAD ORLICÍ 2016 (muži, 10 000 USD, antuka)

2. kolo kvalifikace

PAVEL NEJEDLÝ [2] - Marko Jovanovic (AUS) [WC] 2:0, skreč
PETR HÁJEK [5] - FRANTIŠEK POLÁNKA 5:7, 6:3, 6:0
DOMINIK STARÝ [6] - Mikalaj Haljak (BLR) 1:6, 2:6
Eros Siringo (ITA) [7] - YVO PANÁK [11] 4:6, 6:7(4)
Vitalij Sačko (UKR) [1] - JAKUB SCHIEL 6:1, 6:3
MICHAL FRANĚK [3] - Andrej Glváč (SVK) 6:4, 3:6, 6:2
Bartosz Wojnar (POL) [4] - Samuel Hodor (SVK) 4:6, 1:6
Laerte Di Falco (ITA) - Matěj Maruščák (SVK) [10] 1:6, 0:6

1. kolo dvouhry

Julian Onken (GER) - DAVID MRÁZEK [WC] 6:3, 6:3
ROMAN JEBAVÝ [PR] - VÁCLAV ŠAFRÁNEK [3] 6:7(6), 5:7
IVO MINÁŘ [WC] – Alberto Cammarata (ITA) 7:6(5), 4:6, 7:5
Leon Schutt (GER) - Filipp Kekerčeni (UKR) 6:3, 4:6, 1:6

1. kolo čtyřhry

FRANĚK, MUSIL - Ignatik (BLR), KELLOVSKÝ [2] 3:6, 3:6
POLJAK, VOCEL - Inzerillo, Vibert (oba FRA) 6:3, 6:3
FROMMEL, MRÁZEK - Cias, Lomacki (oba POL) 2:6, 2:6
Kulich, Marko (oba SVK) [WC] - Kekerčeni, Pichler (UKR/AUT) [3]  3:6, 3:6