TOP 5 adeptek na titul z Australian Open

- Tomáš Macák

Dlouho se očekávalo, že v Melbourne bude o vyrovnání čtyřiadvaceti vyhraných majorů Margeret Courotvé bojovat Serena Williamsová. Velkolepý návrat se ale nekoná. Místo toho jsou největšími favoritkami ženy, z nichž vlastní grandslamové trofeje (konkrétně dvě – pozn.red.) pouze Angelique Kerberová. Zde je náš seznam nejvážnějších uchazeček o vyrytí svého jména na pohár pro vítězku Australian Open.

1. Simona Halepová
Jednička v oficiálním žebříčku WTA, jednička i v našem listu nejžhavějších favoritek na zisk grandslamu, který zatím nemá. Loni sice opanovala jen antukový podnik v Madridu, ale relativně vyrovnané výsledky jí zajistily, že mohla sezónu zakončit nejvýše, jak jen to šlo. Nový rok oslavila dodatečně vítězstvím v Šen-čenu, kde porazila loňskou šampionku Kateřinu Siniakovou. Byť je to rozená antukářka, v minulosti ukázala, že tvrdý povrch jí rozhodně není cizí. Nachází se ale ve velmi těžké části pavouka. České fanoušky může zajímat, že pokud Petra Kvitová i rumunská tenistka postoupí do třetího kola, rozlosování turnaje je svede proti sobě. K tomu musí napřed Halepová udělat úspěšný první krok proti mladičké Australance Aviavaové, která dostala od organizátorů divokou kartu. 

Od července 2016, kdy Serena Williamsová vyhrála Wimbledon, jsou světové jedničky prokleté - žádná z nich nezískala v době svého kralování grandslam. Podaří se to Simoně Halepové prolomit?

2. Elina Svitolinová
Mladá ukrajinská tenistka loni oslnila tenisovými výkony, které jí vynesly čtyři turnajová prvenství, z nichž hned tři byla na prestižních akcích kategorie Premier 5. Po konci úspěšné sezóny pak na sebe strhla pozornost více než odvážnými fotkami pro časopis XXL a na začátku letošního tenisového kalendáře se opět vrátila ke skvělé hře. V Brisbane mohla nad hlavu zvednout trofej po finálovém zápase s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou.

Jakožto jedna z favoritek by se měla dostat za třetí kolo, které je pro ni na grandslamu v Austrálii tak nějak neprostupné. V této fázi turnaje skončila v letech 2014, 2015 i 2017. V prvním kole ji čeká Ivana Jorovičová, která se na Australian Open prokousala přes kvalifikaci. Hned v dalším zápase může vyzvat Kateřinu Siniakovou, pokud tedy jednadvacetiletá Češka postoupí přes Marii Sakkariovou.

3. Caroline Wozniacká
Stále ještě relativně čerstvá vítězka říjnového Turnaje mistryň, kde svými výkony příjemně překvapila nejednoho fanouška tenisu. Nicméně akce v Singapuru byla jen krásným vyvrcholením velmi úspěšné sezóny, ve které se probojovala hned do osmi finále.

Blonďatá kráska z Dánska dosáhla v tenise lecčeho. Bývalé světové jedničce ale stále chybí v pomyslné vitríně – stejně jako Halepové – grandslamová trofej. V Melbourne byla zatím nejblíže v roce 2011, kdy se dostala do semifinále. Rok 2018 začala nadějně, když v novozélandském Aucklandu bojovala ve finále o celkové vítězství s Němkou Görgesovou. Byť přímý souboj o titul nezvládla, ukázala, že v Austrálii patří mezi nejvážnější aspirantky na celkové vítězství.

Světová dvojka vstoupí do velkolepého turnaje v Melbourne proti rumunské hráčce Mihaele Buzarnescuové.

4. Karolína Plíšková
Kdybychom podle dosažených fází v turnajích seřadili žebříček grandslamů Karolíny Plíškové, Australian Open by se nacházelo na třetím místě. V loňském čtvrtfinále byla nad její síly Chorvatka Lučičová. Po zkušenosti z této akce načerpala dostatek sebevědomí pro následující část sezóny, což prokázala třemi získanými tituly.

Letos by česká tenistka dozajista chtěla u protinožců skončit ještě výše. Hraje se na povrchu, který jí sedí - to ostatně dokázala onou čtvrtfinálovou účastí či loňským vítězstvím v Brisbane. Právě ve městě na východním pobřeží odehrála jediný turnaj před grandslamem v Melbourne. A rozhodně nijak nepropadla, protože skončila v semifinále na zmíněné pozdější šampionce Svitolinové.

Vítězka devíti trofejí z okruhu WTA začne svoji misi proti Paraguayce Cepedeové a už ve třetím kole se může potkat s kolegyní z fedcupového týmu Lucií Šafářovou.

5. Angelique Kerberová
Devětadvacetiletá Němka sice do turnaje vstoupí jakožto světová šestnáctka, ale to nic neznamená. Na Melbourne má totiž výjimečné vzpomínky. Vždyť v roce 2016 zde svým prvním vyhraným majorem odstartovala jednoznačně nejlepší rok své kariéry, který gradoval v newyorských Flushing Meadows. Na US Open získala druhý grandslam sezóny a usedla na tenisový trůn. Od té doby šla její výkonnost spíše jen dolů, ale těsně před letošním Australian Open si vytvořila velmi dobrou startovní pozici. Jedenáctý titul do své sbírky přidala tento týden v Sydney, a tak se zdá, že rodačka z Brém je připravena bojovat v Melbourne Parku o druhou trofej.

A tato výzva pro ni začne „sestrovraždou“. Hned v úvodu turnaje totiž narazí na krajanku Friedsamovou, která se nyní nachází až v šesté stovce žebříčku.