Australian Open: Další déšť poslal kvalifikaci do haly. Allertová s Bouzkovou postupují

- Jan Vojkůvka

Neustálé problémy s deštěm přinutily pořadatele Australian Open k razantnímu kroku. Aby se stihla odehrát kvalifikace před začátkem hlavní soutěže, musely být zápasy kvůli špatnému počasí přesunuty do přilehlého Národního tenisového centra do halových podmínek.

První českou hráčkou, která stihla v sobotu odehrát druhé kvalifikační kolo, byla Denisa Allertová, jež v souboji s Bulharkou Elicou Kostovovou zvítězila 7:6(5), 6:2 a zahraje si o postup do hlavní soutěže proti Američance Danielle Rose Collinsové. „Přesunout zápas do haly bylo nejlepší řešení, které mohli udělat. Včera bylo čekání hrozně únavné,“ uvedla česká hráčka.

Po ubojovaném prvním setu, ve kterém dvakrát ztratila výhodu brejku, mířila jasně za postupem. Situaci si však v koncovce mírně zkomplikovala. „Vedla jsem ve druhém setu 5:0 a 40:0. Nezahrála jsem vůbec zle, možná jsem jen měla na mečbol zahrát lepší první servis. Pak na mě padla nervozita,“ přiznala Allertová. „Soupeřka mi vůbec nepomohla. Najednou zavírala oči a bylo jí všechno jedno. Napadaly jí tam neskutečné míče a dva gemy hrála životní výkon. Jsem ale ráda, že jsem ten její vzestup ustála.“

Do finále kvalifikace se prokousala také Marie Bouzková. Ta si na svůj zápas s Japonkou Miharu Imanišiovou musela dlouho počkat, ale když se dočkala, tak za pouhých 78 minut přejela svou soupeřku 6:4, 6:1. V utkání sice celkem třikrát ztratila podání, ale v prvním setu se tak dělo pouze ve chvíli, kdy byla sama devatenáctiletá Češka ve výhodě brejku.

Do druhého dějství sice Bouzková vstoupila ztraceným podáním, ale následně vyhrála šest gemů v řadě a suverénně postoupila. O hlavní soutěž si zahraje s šestnáctou nasazenou Slovenkou Viktórií Kužmovou.

„Určitě jsem byla lepší. Začátek se mi povedl, pak se mi to trochu zkomplikovalo, ale jakmile jsem zase začala hrát aktivně, tak to šlo všechno na moji stranu,“ těšilo Bouzkovou. „Moje výkony tady rostou, teď to bylo zase o něco lepší a snad to v neděli ještě poroste. A třeba se mi nakonec ten postup povede.“

Duel o postup do hlavní soutěže bude Václav Šafránek hrát až v neděli. Pořadatelé se nakonec rozhodli jeho zápas s Andreou Collarinim odložit poté, co se počasí v Melbourne příliš nelepšilo a kapacita halových kurtů v Národním tenisovém centru byla příliš malá. Český tenista si tak na souboj o druhou hlavní soutěž grandslamu musí ještě počkat.

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (227.) – Andrea Collarini (ARG, 249.) odloženo

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace žen
Elica Kostovová (BUL, 217.) – DENISA ALLERTOVÁ (131.) 6:7(5), 2:6
Miharu Imanišiová (JPN, 199.) – MARIE BOUZKOVÁ (173.) 4:6, 1:6