Bartoliovou terorizoval bývalý přítel. Kvůli němu vše začalo, řekla o drastickém úbytku váhy

- Jan Vojkůvka

Wimbledonská šampionka z roku 2013 pomalu chystá svůj návrat na okruh a září širokým úsměvem. Ne vždy tomu ale tak bylo. Právě tato usměvavá Francouzka po svém ukončení kariéry prožila těžké období, během něhož se sama bála o život, když se potýkala s neznámým virem, který napadl její podlomené zdraví. Důvodem přitom byla láska ke špatnému muži.

Když třiatřicetiletá Bartoliová v roce 2013 ukončila překvapivě svou kariéru, pořádně tím šokovala tenisovou veřejnost. Její tělo údajně už nezvládalo náročnost sportovního života. Jenže to ji teprve opravdové peklo čekalo.

„Když jsem skončila, byla jsem nejšťastnější na světě,“ uvedla v rozhovoru pro L'Equipe. „Dokud jsem nepotkala svého bývalého přítele v květnu 2014. Každý den mi říkal, že jsem byla tlustá. Každý den. Když viděl na ulici štíhlou holku, tak mi říkal: 'Podívej, jak je hubená a krásná'.“

Blízko smrti
Neustále srážení sebevědomí a psychický teror přinutil plnoštíhlou bývalou tenistku k razantnímu hubnutí. Její menší nadváha ji přitom nikdy neomezovala při tenise, stala se grandslamovou vítězkou a dlouhodobě patřila do elitní světové dvacítky.

Francouzka drasticky zhubla, až z ní byla doslova kost a kůže. Sama tehdy říkala, že si užívá zdravý životní styl, ale mnozí ji podezírali z anorexie. Stala se až fanatičkou do zdravé výživy, cvičení a neustálého srážení váhy

Její vztah s bývalým partnerem ji málem zabil. Sama v červenci 2016 přiznala, že její tělo zároveň s úbytkem váhy začalo odmítat stále více věcí od jídla až po elektroniku. Bez rukavic nemohla používat ani svůj mobil. Nemohla se koupat v obyčejné vodě z kohoutku. Nemohla nosit šperky... Její srdce mohlo údajně kdykoliv přestat pracovat.

A tak nastoupila na speciální kliniku, kde jí zachránili život. Výrazným hubnutím se totiž její zdraví nalomilo tolik, že ji napadl neznámý virus, pro který lékaři ani nemají jméno.

„Nikdy jsem si nemyslela, že bych sama sebe kvůli někomu mohla takhle zničit,“ ohlédla se v rozhovoru pro L'Equipe za chmurnými roky.

Touží po velkých zápasech
Od vyléčení se opět spravila. Nabrala zpět ztracená kila a má opět důvod se smát. A co víc, její chuť do života je tak velká, že doufá opět ve velké zápasy při obnovené kariéře.

„Chci sama sobě dokázat, že jsem pořád naživu. Když se vrátím, chci znovu opět hrát velké zápasy na velkých kurtech a znovu cítit všechny ty emoce,“ zasnila se Bartoliová, která kvůli tenisovému comebacku chce opět zhubnout, tentokrát však s rozumem. „Jen nějakých pět nebo sedm kilo, abych se dostala na svou optimální váhu,“ uklidnila své fanoušky.

Kdy se ale Francouzka na kurty vrátí sama ještě neví. Bude záležet především na jejím tréninkovém progresu a aktuální formě. „Chtěla bych se vrátit v Miami a pokud se to podaří, tak bych nevynechala antukovou sezonu a zahrála si v Madridě, Římě a na Roland Garros,“ řekla Bartoliová. „Pokud se nevrátím v Miami, pak vynechám kompletní antukovou sezonu a vrátím se na trávě v Nottinghamu, Birminhamu a Wimbledonu,“ odhalila své plány.