Čeští tenisté znají své soupeře v kvalifikaci Australian Open

- Filip Lefenda

Už ve středu startuje v australském Melbourne mužská kvalifikace, do níž zasáhnou i tři Češi. Do hlavní soutěže úvodního grandslamu sezóny se budou snažit probojovat Adam Pavlásek (207.), Václav Šafránek (227.) a Zdeněk Kolář (221.). Po úterním losu již všichni jmenovaní znají své soupeře pro úvodní kolo.

Adam Pavlásek chce dát zapomenout na nevydařenou loňskou sezónu a příležitost k tomu má hned na lednovém grandslamu v Melbourne. Soupeřem mu na úvod kvalifikace bude Srb Pedja Krstin, kterému v červenci povolil na challengeru v polské Poznani jen jediný gem. Tentokrát se však nebude hrát na antuce, nýbrž tvrdém povrchu.

Zatímco pro Pavláska půjde o první letošní soutěžní zápas, Krstin se již minulý týden představil na challengeru v Playfordu. Aktuálně 232. hráč světového pořadí ovšem vypadl hned v úvodním kole s Polákem Kamilem Majchrzakem.

Na ryzího antukáře narazí v Melbourne Václav Šafránek. Tomu los přisoudil Argentince Renza Oliva, 150. tenistu žebříčku ATP. Na profesionálním okruhu se Jihoameričan pohybuje jedenáctým rokem, za onu dobu však na tvrdém povrchu nasbíral pouhých patnáct vítězství. V této sezóně se zatím představil na závěr kalendářního roku 2017 v kvalifikaci na turnaji v Brisbane, podlehl v ní ale Chorvatu Galovičovi.

To Šafránek už letos jedno vítězství zaznamenal, a sice na podniku ATP v Sydney, kde v kvalifikaci deklasoval Francouze Martina 6:1 a 6:2. Následně však neuspěl proti ruskému talentu Medveděvovi.

Třetím do party bude v grandslamové kvalifikaci Zdeněk Kolář. Český mladík si podruhé v kariéře zahraje proti Japonci Jasutake Učijamovi (235.). Poprvé se oba jmenovaní utkali na předloňském ročníku ostravského challengeru, kde se Kolář prodral překvapivě až do finále. Asijského protivníka tehdy „poslal domů“ v osmifinále.

Zatímco Učijama odehrál v této sezóně jen jedno utkání, když vypadl na challengeru v Playfordu už v prvním kole, Kolář zaznamenal na turnaji stejné kategorie čtvrtfinálovou účast. V thajském Bangkoku porazil domácího Isarowa i nadějného Srba Kecmanoviče, v bitvě o semifinále pak podlehl po boji Kazachu Nedovjesovi.

Do hlavní soutěže Australian Open postoupí z tříkolové kvalifikace celkem šestnáct hráčů. Kompletní los si můžete prohlédnout zde.

Kvalifikace Australian Open
1. kolo dvouhry (středa 10. ledna)
00:05 Václav Šafránek (227.) – Renzo Olivo (ARG, 150.)
00:05 Zdeněk Kolář (221.) – Jasutaka Učijama (JPN, 235.)
06:00 Adam Pavlásek (207.) – Pedja Krstin (SRB, 232.)