Federer mezi TOP sportovními boháči. Vydělal si více než Messi nebo Ronaldo?

- Petr Sumbal

Prestižní magazín Forbes sestavil žebříček nejbohatších sportovců v historii. Vešli se do něj i dva tenisté, švýcarská hrající legenda Roger Federer a dnes již bývalý tenista, a současný kouč Novaka Djokoviče, Andre Aggasi.

Roger Federer si tenisem vydělává již pěknou řádku let, na prize money už stihl obohatit své jmění o 112 milionů dolarů. Mnohem více si ale vydělává díky lukrativním smlouvám se svými sponzory. Celkem si Švýcar za svou kariéru už vydělal 675 milionů dolarů, tedy zhruba 14,6 miliard korun a v žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců mu patří 16. místo.

Federer v tuto chvíli spolupracuje s jedenácti významnými značkami, jako například Rolex, Mercedes-Benz, Nike a další. Nejnověji podepsal tento měsíc sponzorský kontrakt s výrobcem čokolád Lindt.

Druhým tenistou mezi pětadvacítkou nejbohatších sportovců je Andre Aggasi. Ten již sice tenis aktivně od roku 2006 nehraje, ale stále ho finančně podporují například Nike nebo Lavazza. Něco si Američan vydělá i občasným hraním exhibic. Celkem si vydělal 470 milionu dolarů.

Zpátky ale k Federerovi. Zajímavé je jeho srovnání se dvěma nejlepšími fotbalisty posledních let. Zatímco Argentince Lionela Messiho Švýcar o jedno místo předběhl, Portugalci Cristianu Ronaldovi se dívá na záda, ten je dvanáctý. Celkově žebříček opanoval legendární basketbalista Michael Jordan, který si vydělal astronomických 1,85 miliardy dolarů.