Komentář: Pravidla? Zřejmě jen pro někoho

- Jan Vojkůvka

Srpen 2016, Rio de Janeiro. Na ovál stadionu přichází dánská olympijská výprava, kterou vede s vlajkou v ruce tenistka Caroline Wozniacká. Sportovkyně, která na olympijské hry vůbec neměla jet, ale pro jednou se ITF slitovala a dodatečně ji povolila start na turnaji pod pěti kruhy. Proč ale?

ITF stanovila určitá pravidla a podmínky, za jakých mohou tenisté a tenistky startovat na olympijských hrách a reprezentovat svoji zem. Ty nejzákladnější jsou žebříčkové postavení a reprezentace svých zemí při Davis Cupu a Fed Cupu. Někdo splnil, jiný ne. Doposud bylo vše v pořádku. Jenže toto pravidlo způsobilo, že dánská hvězda Caroline Wozniacká, která měla být vlajkonošem dánské výpravy, by do Ria nesměla odcestovat!

Wozniacká totiž během olympijského cyklu neodehrála potřebný počet duelů, který měla splnit v této sezoně v dubnu proti Bosně. Jenže si zranila kotník a k utkání ji tak nepustily zdravotní problémy. A v tu chvíli byl oheň na střeše, Dánka nesplnila nominační kritéria a olympijský turnaj ji uzavřel své brány. Tedy až do pátku 1. července 2016, kdy bylo oznámeno, že ITF schválila Wozniacké odvolání a do Ria ji pustí. Někdo možná zaplesá radostí, jiný si odfrkne a mávne rukou. Ale pro někoho je tento verdikt nepochopitelný.

Jistě, Wozniacká bývala velmi věrnou reprezentantkou, ale proč si nenahnala potřebné fedcupové starty v letech 2013 a 2014? Proč čekala do poslední chvíle? Proč ITF vyhověla jejímu odvolání a dánská tenistka bude moci hrát na olympiádě, na kterou nesplnila nominační kritéria? A měří se vše stejným metrem?
Vzpomeňme na olympijské hry v Londýně. Francouzka Marion Bartoliová výjimku nedostala. Tehdy a právě tehdy nebyla Bartoliová grandslamovou vítězkou, a tak ITF pro olympijský turnaj hraný ve Wimbledonu nepřišla o velké jméno. Udělila by ITF výjimku v případě, že by se jednalo kupříkladu o Jiřího Veselého? Asi sotva.

Vyvstává tak otázka… Nakolik je potřeba stanovovat si pravidla a podmínky potřebné k nominaci na olympijské hry, když je následně sama organizace, jež je vymyslela, nedodrží? Wozniacká měla dostatek času nominační kritéria splnit a jen vlastním přičiněním se dostala do problémů, za které měla pykat. Argument, že dánskou hráčku o starty ve Fed Cupu připravily zdravotní problémy jsou jen z poloviny pravdivé.

Asi se prostě budeme muset smířit s faktem, že pravidla platí jen pro někoho a i v tenise se měří dvojím metrem.