Tenisové poprvé na ženském okruhu: Siegemundová a Buyukakcayová uhrály životní výsledky

- Jan Vojkůvka

První finálová účast, první průnik do elitní stovky, první titul a první žena v historii dané země. Dnešní den na okruhu WTA byl plný těchto premiér a to na obou turnajích, které dnešními finálovými zápasy vyvrcholily. Jaké premiéry se dnes udály?

Své poprvé v kariéře prožily hned dvě tenistky. V německém Stuttgartu bylo vyvrcholení turnaje pro domácí fanoušky jako ze snu. Kromě hvězdné Angelique Kerberové si ve finále na okruhu WTA poprvé v kariéře zahrála Laura Siegemundová, která ve svých 28 letech poprvé zamíří také do elitní padesátky na žebříčku. Finálová účast, která pro ni dopadla porážkou 4:6 a 0:6, ji vynese 42. místo na světě a to je pro tuto Němku před dalšími turnaji výrazná pomoc.

Siegemundová doposud sbírala úspěchy hlavně na turnajích ITF, na kterých vybojovala 11 titulů. Na okruhu WTA byly doposud jedinými úspěchy tři účasti ve čtvrtfinále - v roce 2015 v Lucemburku a Florianapolis a letos v Charlestonu. Do hlavního pavouka ve Stuttgartu se musela německá tenistka prokousat skrz kvalifikaci v podobě Halepové, Vinciové nebo Radwanské, ty ji však nedokázaly zastavit.

Na samotný vrchol však nedosáhla, třetí tenistka světa byla nad její síly. Ale co přinesou další týdny pro tuto Němku, která se stala příjemným překvapením turnaje?

 

Turecko slaví domácí titul

Pokud u Laury Siegemundové bylo její poprvé čistě její záležitostí, u turecké reprezentantky Cagly Buyukakcayové se stalo historickým momentem pro celý turecký tenis. Stala se totiž první tureckou tenistkou, jež se dostala do finále na okruhu WTA. A tento výsledek dnes v Istanbulu ještě vylepšila v duelu s Dankou Koviničovou z Černé Hory.

Koviničová sice vyhrála první set 6:3, ale v dalších dvou sadách padla 2:6 a 3:6 a musela se sklonit před 118. hráčkou světa. Pro tu tak první finále v kariéře znamenalo i první titul na okruhu a zároveň ji posune poprvé v kariéře do elitní stovky světa. Buyukakcayová dle neoficiálních přepočtu bude v pondělí na 82. místě.

Turecká tenistka své poprvé tedy přetavila v životní úspěch nejen pro sebe, ale i pro celý ženský turecký tenis a podobně jako Němka Siegemundová se stala příjemným překvapením turnaje v Istanbulu.