Fed Cup: Strýcová bude bojovat o první bod

- Dominik Špringer

Boj o třetí titul v řadě zahájí české reprezentantky v čele s Barborou Strýcovou. Světová třiatřicítka a české dvojka nastoupí ve švýcarském Lucernu od 13:00 proti domácí jedničce Timee Bascinzské. Druhý duel pak obstará Karolína Plíšková s Viktorií Golubicovou.

Pro naše barvy se tento semifinálový víkend začal vyvíjet lépe ještě před jeho samotným začátkem. Do víkendových duelů totiž nemůže nastoupit švýcarská jednička, kterou by byla Belinda Benčičová. V současné době desátá hráčka světa měla na posledných dvou turnajích v USA velké problémy se zády, které ji také vyřadily z tohoto souboje o finále.

Kapitán domácích Heinz Guenthardt místo své nejlepší hráčky nakonec nepovolal žádnou náhradu, a tak Švýcarky budou bojovat pouze ve třech hráčkách. Týmovou jedničkou bude při zranění Benčičové v současné době 17. hráčka světa Timea Bascinzská. Ta sice byla na začátku sezony bez formy, ale na posledním turnaji v Miami se dostala až do semifinále, když si připsala skalp Halepové, Radwanské či Ivanovičové, takže se s ní určitě musí počítat. Po včerejším losu je již jasné, že singlovou dvojkou bude až 126. hráčka světového ratingu Viktorija Golubicová. V úvahu pro dvouhru připadala i Martina Hingisová, které je v týmu připravena na čtyřhru, ale bývalá světová jednička ve dvouhře a současné jednička ve čtyřhře sama podle svých slov do singlových duelů nastoupit nechtěla.

To náš kapitán Petr Pála má alespoň částečné důvody k radosti. Sám totiž řekl, že díky vypadnutí Belindy Benčičové se rázem naše reprezentace stala mírným favoritem v boji o finále. Sice se nemůžeme spolehnout na dvě největší hvězdy našeho tenisu, kterými jsou Petra Kvitová a Lucie Šafářová, ale naštěstí máme další esa v rukávu. Jedničkou týmu bude Karolína Plíšková, která se nyní nachází na 18. místě světového žebříčku. Pouze o patnáct míst za Karolínou se nachází týmová dvojka, kterou bude Barbora Strýcová. Jako třetí hráčka pro singl je připravena Denisa Allertová, ale ta by se do zápasu měla dostat pouze v případě zranění jedné z našich hráček nebo za již rozhodnutého stavu. Specialistkou pro čtyřhru je poté připravena Lucie Hradecká.

Los v Lucernu tak rozhodl, že do prvního duelu nastoupí Barbora Strýcová s Timeou Bascinzskou. Jako druhá pak v sobotu nastoupí Karolína Plíšková s Viktorií Golubicovou. V neděli se pak jako první střetnou týmové jedničky. Do případné čtyřhry jsou momentálně nominované na domácí straně Hingisová s Bascinzskou a na české straně Allertová s Hradeckou. Je však jasné, že v případě stavu 2:2 by na české straně nejspíše nastoupilo duo Strýcová/Plíšková.

Švýcarsko - ČR (Lucern, hala - tvrdý povrch):

Sobota (13:00)
Timea Bascinzská - Barbora Strýcová
Viktorija Golubicová - Karolína Plíšková

Neděle (12:00)
Time Bascinzská - Karolína Plíšková
Viktorija Golubicová - Barbora Strýcová
Hingisová/Bascinzská - Allertová/Hradecká