Nadal jako homosexuální symbol? V newyorské opeře ano

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal byl tváří, a i tělem, kampaně na spodní prádlo značky Tommy Hilfiger. Vystupoval bez trika ve videoklipu zpěvačky Shakiry. A své tělo ukazuje po každém zápase, když se po vítězství převléká do čistého. Přesto by si asi nikdy nepomyslel, že by mohl být sexsymbolem pro homosexuály.

A přeci! Přinejmenším Peter Gil-Sheridan ho tak vidí a v New Yorku dal život opeře s názvem „The Rafa Play“, kde se z Rafaela Nadala stal skutečně symbol gayů. Představení bylo hráno ve známém divadle Flea Theater s režií Morgana Goulda.

Gil-Sheridan, který jako hlavní charakter použil sám sebe, si ve hře představuje, že dostal práci v kanceláři ATP na Floridě a zamiloval se do Nadala, jehož hraje Juan Arturo.

„Je to jen zábava,“ řekl Gil-Sheridan v rozhovoru pro New York Times. „Není vůbec vykreslen jako gay. Je pouze vykreslen jako ikona. Myslím, že mnoho špičkových tenisových hráčů jsou pro nás symbolem. Já jako gay se na něho dívám jako na mužský ideál,“ vysvětlil Gil-Sheridan.

„Nadala, kterého jsem ve své hře stvořil, je jen obrovská fantazie mé představivosti. Já jsem nebeský dramatik a on není gay,“ dodal Gil-Sheridan, který dle svých slov rozhodně nechce španělského tenistu svou operou nijak zesměšňovat.

Světová jednička je ve více než desetiletém vztahu s Marií Fraciscou Perellovou, což Gil-Sheridan pochopitelně ví a dodal, že rozhodně nechtěl ve své hře vyjádřit sportovní ikoně neúctu. Akorát ho vidí jako dokonalého muže.