Blog Lucie Šafářové: Šťastná a fit!

- Lucie Šafářová

Ahoj lidičky, mnozí z vás mě znají jako tenistku, která už léta reprezentuje naši zemi po světě. Málokdo však ví, že mým koníčkem je taky vaření a zdravá strava. Jako každý sportovec často tlačím tělo na hranice možností, abych dosáhla svých snů. Ani se mi nechce věřit, že už je to dlouhých 12 let, co lítám za tenisákem po světě...

Zažila jsem spoustu krásných úspěchů: titul a finále na Roland Garros v Paříži, semifinále Wimbledonu, několik výher ve Fed Cupu, ke kterým jste nás vyburcovali i vy, fanoušci v O2 aréně. Ale byly samozřejmě i momenty, kdy mi úplně dobře nebylo. Kolikrát jsem se tenisem trápila, chtěla končit, brečela kvůli zápasům i kvůli nemocem.

Za ty roky jsem vyzkoušela spoustu tréninkových systémů i druhů stravování. Spolupracovala jsem s různými trenéry i výživovými poradci. Jako žena jsem vždy chtěla být v nejlepší kondici, ale zároveň dobře vypadat. Jsem velkou odpůrkyní chemických doplňků stravy, i když bez některých se sportovec neobejde. Můj trenér vždy říkával, že než do mě dostat proteinový šejk, radši poběží maraton bez bot. Snažím se volit přírodní cesty a ráda se v tom vzdělávám. Jenže co si vybrat? Jak se v tom všem, co obchody nabízejí, vyznat? Každý vám bude tvrdit, že právě ten jeho produkt je nejlepší.

Jak už to bývá, život není pořád takový, jak si ho představujeme. Já to na vlastní kůži poznala loni. Poprvé jsem se prodrala mezi nejlepších deset hráček světa, těšila se na další turnaje a pak... konec. Ve druhé části životní sezony mě zastavila nemoc. Zůstala jsem půl roku bez tenisu, musela se složitě vracet a nestačilo jen trénovat a trénovat. Kvůli dlouhé léčbě jsem přibrala pět kilo, byla jsem pořád unavená a pomalá. Bylo potřeba něco změnit.

Mluvila jsem s doktory, hodně jsem četla a nakonec se rozhodla, že zkusím stravu bez lepku a bez laktózy. Cíl jsem měla v podstatě jednoduchý: pročištit tělo po spoustě antibiotik a zase ho nakopnout k normálnímu fungování. Samozrějmě jsem o tomhle trendu už dřív slyšela, ale teprve když jsem ho sama vyzkoušela, překvapily mě úžasné výsledky.

Právě mé letité zkušenosti se sportem a stravováním mě přivedly k nápadu, že bych se o ně ráda podělila. Tímto Vás tedy vítám na svém novém blogu o zdravém životním stylu. Nechci tady mudrovat a nikomu říkat, co má dělat, či nedělat. Jen vám chci předat, co u mě opravdu funguje. Když budete chtít, můžete to vyzkoušet, a já ráda uslyším vaše názory. Vyzkoušela jsem toho hodně, a proto s vámi ráda budu sdílet svůj životní styl.

Přidáte se?