Pět důvodů, proč sledovat WTA v roce 2018

- Jan Vojkůvka

Nový tenisový ročník se nezadržitelně blíží a mužský i ženský tenisový okruh toho opět nabídne hodně. Ať jsou to návraty po zranění, progres mladých hvězd, nebo pokračující rivality. Podívejme se na pět důvodů, proč se vyplatí sledovat v roce 2018 ženský tenis.

Serena je zpět!
Největší událostí nové sezony bude bezpochyb comeback Sereny Williamsové. Americká superhvězda přerušila kariéru poté, co na Australian Open vyhrála svůj 23. grandslamový titul a oznámila, že je v očekávání. Dcera Alexis Olympia se narodila 1. září a Williamsová už po pár měsících zabředla do tvrdé přípravy, kterou směřuje vstříc svému comebacku, jenž by mohl proběhnout už během lednového Australian Open. Tedy pouhé čtyři měsíce po porodu. Dokáže Serena po návratu opět vystoupat na vrchol?

Tuhý boj o ženský trůn
Zatímco Serena Williamsová, pokud bude po návratu vyhrávat, může do čela světového žebříčku vystoupat případně až v létě, tak o post světové jedničky se už zkraje sezony rozhoří tuhá bitva. O místo na čele bude usilovat hned šest hráček. Kromě aktuální světové jedničky Simony Halepové to bude zejména Garbine Muguruzaová, Caroline Wozniacká, ale také Karolína Plíšková, Venus Williamsová a Elina Svitolinová.

Největší šance přitom má právě Halepová, která v prvních třech měsících sezony neobhajuje téměř žádné body a na Australian Open v letošním roce vypadla už v prvním kole. Na svou šanci bude číhat také Elina Svitolinová (obhajuje třetí kolo). Naopak v dost složité situaci je česká tenistka Karolína Plíšková, která kromě čtvrtfinále na Australian Open obhajuje také tituly z Brisbane a Dauhá.

Tým Bucie opět pohromadě
Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová útočily v letošní sezoně na tzv. Bucie Slam, což byl zisk čtyř grandslamových titulů v řadě mimo kalendářní rok. Po titulech na US Open 2016, Australian Open 2017 a French Open 2017 ale přišlo ve Wimbledonu vážné zranění americké tenistky, která musela předčasně ukončit sezonu.

V posledních týdnech se obě kamarádky ale připravují společně na sezonu novou. Sezonu, v níž chtějí potvrdit, že jsou aktuálně nejlepším deblovým párem na ženském okruhu. Úloha to nebude jednoduchá, ale skvěle se doplňující pár se na dvorci především baví a jejich přirozená uvolněnost ústí ve vrcholové výkony.

Nové grandslamové šampionky?
Na předních příčkách světového žebříčku se nachází hned několik hráček, které doposud ještě nikdy nevyhrály grandslamový turnaj. Ať je to světová jednička Simona Halepová, trojka Caroline Wozniacká, čtyřka Karolína Plíšková, či šestka Elina Svitolinová. Tyto tenistky mají o motivaci na největších turnajích světa postaráno a rády by si užily také trochu oné slávy šampionek.

A průběh letošní sezony naznačuje, že v té příští nebudou bez šance. Čtyři turnaje poznaly čtyři vítězky, z toho dvě - Jelena Ostapenková a Sloane Stephensová - zažily svou vítěznou premiéru. Kdo se bude radovat v roce 2018? To je dosti složitá otázka. Kromě vracející se Sereny Williamsové totiž budou o tituly usilovat rovněž hvězdy v podobě Marie Šarapovové, Victorie Azarenkové a dalších.

Kvalitní česká základna
Český ženský tenis je svým způsobem na vrcholu. V elitní třicítce se nachází hned čtyři Češky. Karolína Plíšková se stala v uplynulé sezoně světovou jedničkou, Barbora Strýcová vybojovala první titul po šesti letech a výtečný rok prožila i Lucie Šafářová. Skvělým návratem po zranění se navíc prezentovala dlouhodobě jedna z nejlepších českých tenistek Petra Kvitová.

A ani dál to není vůbec špatné. V první stovce je ještě Kristýna Plíšková a mladé hráčky Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou. Ty se v roce 2018 pokusí navázat na skvělé výkony z letošní sezony a zaútočí na vylepšení svých žebříčkových postavení. K tomu Andrea Hlaváčková, nebo Lucie Hradecká ve čtyřhře... Čeká nás další tenisový ročník, ve kterém velkou roli bude hrát i tuzemský tenis.