Sportovní král Švýcarska! Federer ovládl uznávanou anketu posedmé v kariéře

- Jan Havlovic

Roger Federer získal na konci tohoto roku další ocenění za svou práci. Posedmé ve své kariéře byl totiž tento šestatřicetiletý Švýcar vyhlášen nejlepším mužským sportovcem své rodné země. Navázal tak na svých předchozích šest triumfů, přičemž ten vůbec první získal již v roce 2003. „Jsem opravdu poctěn, že jsem vyhrál tuhle trofej,“ napsal Federer.

Tenista Roger Federer je posedmé sportovním králem své rodné země. Cenu za nejlepšího mužského sportovce roku vyhrál poprvé po třech letech. Na slavnostním galavečeru však švýcarská megastar chyběla, neboť se v těchto dnech připravuje v Dubaji na novou sezonu. Přítomné však pozdravil prostřednictvím krátkého videa.

„Jsem opravdu poctěn, že jsem vyhrál tuhle trofej,“ napsal Federer na svůj oficiální twitterový účet. Devatenáctinásobný šampion však zůstal skromný a zásluhu na tomto vítězství přiřkl také svému týmu. „Bez nich byl nemohl být tam, kde teď jsem,“ uznal Federer. Anketu o nejlepšího trenéra roku ovládl Severin Luthi, který je právě součástí týmu devatenáctinásobného grandslamového šampiona.

Federer v hlasování získal celkem 36.88% hlasů, když porazil druhého cyklistu Nino Schurtera, závodícího převážně v disciplíně cross-country, který získal na své konto 25.63% hlasů. Bronzovou příčku obsadil lyžař Beat Feuz. Další kandidáty na tohle ocenění byli Roman Josi (hokej), Andy Schmid (házená) a Pablo Brägger (gymnastika). 

Šestatřicetiletý Federer má za sebou výjimečně úspěšnou sezonu. V letošním roce dokázal vyhrát sedm turnajů a hned dvakrát triumfoval na grandslamu – na Australian Open a ve Wimbledonu.