Kyrgios: Nechci, aby si mě lidi pamatovali jako dobrého tenistu

- Jakub Slunečko

Nitro bouřliváka Nicka Kyrgiose se pomalu otevírá. Dvaadvacetiletý talent podle svých slov konečně našel smysl života a hodlá se mnohem více věnovat filantropii. Právě ts je pro něj i hnacím motorem k tomu, aby předváděl lepší výkony na tenisových kurtech, kde zatím podle mnohých Kyrgios nepředvádí maximum.

Kyrgios nedávno založil vlastní nadaci NK Foundation, která má pomáhat postiženým a znevýhodněným dětem. „Opravdu nechci, aby si mě lidi pamatovali jako dobrého tenistu. Chci, aby na mě vzpomínali jako na někoho, kdo pomáhá druhým,“ říká 21. tenista světa v rozhovoru pro stanici 7News.

To ale neznamená, že by se Kyrgios vykašlal na tenis. Ba naopak – podle svých slov hodlá tenisový um využít právě k tomu, aby nashromážděné peníze poskytl potřebným. „Není to jenom o bankonvích šecích. Jde o vyšší princip, který všechno spojuje. Když pomáhám druhým, tak konečně cítím, že můžu něco budovat,“ pochvaluje si Kyrgios význam filantropie.

Jeho nadace sídlící v Melbourne už začala pomáhat prvním dětem. Kyrgios by chtěl postupně vybudovat tenisové a basketbalové kurty a poskytnout dětem místo, kde se budou moct najíst, vyspat se nebo si odpočinout. A právě tomu se hodlá australský talent v budoucnu dál věnovat.

„Tohle je tak jednoduchá a krásná činnost, pomáhá mi soustředit se i v těžkých chvílích na důležité věci. Konečně jsem našel nějaký smysl,“ otevírá se Kyrgios.

Kontroverzní tenista, který se ani letos nevyhl trestům za nevhodné chování na kurtu, zažil v roce 2017 možná přelomové okamžiky. Ne tolik ty tenisové jako emotivní. Patřil mezi ně třeba i pražský Laver Cup, během kterého Kyrgios spolupracoval s kapitánem Týmu Světa Johnem McEnroem. Americká tenisová legenda Kyrgiose před tím několikrát kritizovala, v Česku se ale oba usmířili.

„Ptal jsem se Johna, proč vlastně hrál tenis, když se na něj osobností vůbec nehodí,“ líčil tehdy v Praze Kyrgios. „Odpověděl mi: Úplně ze stejného důvodu jako ty. Ani jeden nejsme v ničem jiném dobří, tenis je ta jediná věc, co můžeme v životě dělat.“

Zdá se tak, že Nick Kyrgios si během roku 2017 možná uvědomil dost podstatných věcí a vyjasnil si životní priority. Pro tenisového fanouška jedině dobře, pokud konečně uvidí, jak australský tenista naplňuje svůj obrovský talent.