Venus Williamsová vyrovnala rekord v počtu startů na grandslamových turnajích

- Jan Vojkůvka

Až do letošního Wimbledonu byla rekordmankou v počtu účastí v hlavních na grandslamových turnajích Amy Frazierová, která se na turnaje velké čtyřky podívala celkem v 71 případech. Tento týden však svou 71. účast v hlavní soutěži grandslamového turnaje zaznamenala také Američanka Venus Williamsová, která se za několik měsíců může stát absolutní rekordmankou!

Možná se tomu ani nechce věřit, ale je tomu skutečně tak. Venus Williamsová hraje podevatenácté na svém oblíbeném Wimbledonu, na němž posbírala nejvíce úspěchů ve své dlouhé a bohaté kariéře. Poprvé zde startovala v šestnácti letech v roce 1997 a od té doby nasbírala celkem 71 turnajových účastí na grandslamech.

Držitelka šesti grandslamových titulů se přitom může velmi brzy osamostatnit v této rekordní listině. Ta chvíle nastane během letního US Open, na němž se podívá do svého 72. hlavního pavouka na nejslavnějších tenisových turnajích na světě.

Kromě Frazierové za sebou nechá Francouze Fabrice Santora se 70 účastmi či Martinu Navrátilovou, která hrála na 67 grandslamech. Stíhat ji může ale kupříkladu Roger Federer, švýcarský elegán, který na Wimbledonu počítá svou 68. účast v pořadí.

Williamsová navíc patří k těm, které svou grandslamovou premiéru prožily právě ve Wimbledonu. I proto je tento travnatý turnaj jejím nejoblíbenějším. A to i s ohledem na fakt, že ze šesti grandslamových titulů vybojovala hned pět právě v All England Clubu.

„Povrch se ve Wimbledonu od mé první účasti hodně změnil,“ podotýká Venus. „Je mnohem shovívavější, dává to hráčům více příležitostí, jak si na trávu rychleji zvyknout,“ dodala pro WTA. Do letošního Wimbledonu vstoupila Williamsová vítězstvím v prvním kole nad Chorvatkou Vekičovou.

Ačkoliv je rekordmankou, a brzy osamocenou, v počtu grandslamových účastí, v zápasových bilancích nepatří mezi špičku ženského okruhu jako například její sestra Serena. Nikdy nenasbírala tolik úspěchů jako jiné superhvězdy ženského tenisu. S tím souvisí i poslední roky její kariéry, během kterých příliš často tituly nezískává a pokud ano, je to spíše na slaběji obsazených podnicích. Přesto, pokud by šestatřicetiletá Američanka měla ještě někdy pozvednout nad hlavu grandslamový titul, patrně by se tak stalo ve Wimbledonu.