Španělsko vládne! Podle ITF jsou letos nejlepšími ve svém oboru Nadal a Muguruzaová

- Tomáš Macák

Mezinárodní tenisová federace (dále ITF) oznámila jména, která obdrží cenu ITF World Champions. A radost z toho mají především ve Španělsku, protože mužskou kategorii dvouhry ovládl Rafael Nadal a tu ženskou Garbine Muguruzaová.

Ve Španělsku dělají tenisu více než skvělou reklamu. Rafael Nadal a Garbine Muguruzaová letos na kurtech zkrátka zářili. Nemohla si toho nevšimnout ani ITF, která je vyhlásila světovými šampiony za letošní rok. Stali se tak po devatenácti letech první dvojicí ze stejné země, které se to v kategorii singlistů podařilo. V roce 1998 bílému sportu kraloval Pete Sampras s Lindsay Davenportovou.  

„Rafa“ se dočkal podobného ocenění již potřetí. A není se čemu divit. Nadalovi sice k prvnímu místu v žebříčku, na které se letos dostal po více než třech letech, pomohly také zdravotní trable největších soupeřů, ale hlavně to je vyústění jeho poctivé dřiny a výborných výsledků. Hned na třech ze čtyř „majorů“ se probojoval do finále. A hned dvě účasti přetavil v trofej.

Rok začal španělský hráč skvěle. V Melbourne se na Australian Open dostal až do finále, ve kterém svedl dechberoucí souboj s Federerem.

Hlavní Nadalova chvíle ale teprve přišla. Antukový král dostál své pověsti a na Roland Garros letos vybojoval svůj desátý titul. Celkově to byl patnáctý grandslamový. Ten šestnáctý přidal v září na US Open. Mimo to ukořistil další turnajová prvenství hned na čtyřech podnicích.

Muguruzaová sice v Paříži vypadla už v osmifinále, ale to nejlepší si přichystala na travnaté dvorce ve Wimbledonu. Tam s velkou hladkostí procházela jednotlivými fázemi turnaje, až nakonec skončila se stříbrným „talířem" pro vítězku nad hlavou. Nebo možná spíše na hlavě. Během sezóny přidala ještě jedno turnajové vítězství a to na prestižní akci v Cincinnati. 

Po grandslamu v New Yorku dokonce na chvíli převzala po Karolíně Plíškové tenisový trůn. 

„Stát se v tomto roce plném konkurence ITF světovou šampionkou je pro mě obrovský úspěch, který je ještě více speciální v tom, že Rafa byl také oceněný. Skvělý moment pro španělský tenis,“ uvedla čtyřiadvacetiletá hráčka.

To si myslí rovněž prezident ITF. „Rafael Nadal a Garbine Muguruzaová si ocenění naprosto zaslouží. Jsou skvělými ambasodory své vlastní země a našeho sportu," řekl pro oficiální stránky ITF David Haggerty. 

Mezi deblovými páry se zadařilo polskému tenistovi Lukaszovi Kubotovi a jeho brazilskému parťákovi Marcelovi Melovi. Ti letos těžko hledali konkurenci, protože společně opanovali hned šest turnajů. Na konci roku 2017 jsou tak králové čtyřhry i podle žebříčku. 

To u žen kralovaly Martina Hingisová a Čchan Jüng-žan. Švýcarka, která Turnajem mistryň uzavřela svoji úspěchy nabitou kariéru, letos vyhrála devět titulů. Tenistka z Tchaj-wanu dokonce získala ještě o dva vítězné kousky více. Čeští fanoušci se mají na co těšit, protože právě Čchanová bude od nové sezóny parťačkou Andrey Hlaváčkové.

Juniorským šampionem je Argentinec Alex Geller, a stal se tak prvním tenistou z jihoamerického státu, kterému se to kdy povedlo. Teď bude chtít navázat na úspěšnou cestu krajana Diega Schwartzmana. Jakožto světová jednička ve své kategorii k tomu má našlápnuto výborně. 

Nejlepší mladou hráčkou je Whitney Osuigweová - Američanka, která je v patnácti letech rovněž momentálně nejvýše postavenou juniorkou. Obrovský podíl má na zisku letošního juniorského Fed Cupu.

Kromě tenistů, které zná celý svět, se velké pocty od ITF dočkali také milovníci bílého sportu, kteří jsou upoutáni na vozíku. Světovými mistry respektive mistryní jsou v této kategorii Američan David Wagner, argentinský hráč Gustavo Fernandez a Japonka Yui Kamijiová. 

Na samotné ceny si ale budou muset tenisté a tenistky ještě půl roku počkat, protože je obdrží až během French Open na slavnostní večeři, která je v Paříži na programu 5. června.