Tenisová mapa České republiky: V jakých klubech rostou ti nejlepší tenisti?

- Jan Vojkůvka

Česká tenisová škola má ve svých řadách stovky menších i větších klubů, které jsou odrazovým můstkem pro talentované hráče a hráčky v jejich cestě za splněnými sny. Zatímco kariéru mnozí začínají v lokálních klubech, kde se učí první tenisové krůčky, postupně se přesunují do větších areálů a týmů, ve kterých dál pracují na svých dovednostech. Podívejme se na ty největší oddíly na české tenisové scéně.

TK Agrofert Prostějov
V současnosti nejúspěšnější tenisový klub byl založen už v roce 1900 a je jedním ze tří středisek Národního tenisového centra pro trénink a výchovu českých tenisových talentů a předních tenistů. Ve svých řadách nechal tenisově vyzrát spoustu elitních hráčů a mezi členy se řadí například, Adam Pavlásek, nebo Jiří Veselý, který se v roce 2011 stal nejlepším juniorem světa.

Pravdou je, že například Veselý v tenisové škole v Březnici, ale další část svého života spojili s Prostějovem. Podobně jako talentovaný Zdeněk Kolář, dlouhodobě nejlepší český mužský tenista Tomáš Berdych (letos bude hostovat v extralize ve Spartě), bývalá světová dvojka Petra Kvitová (rovněž byla uvolněna na hostování do Sparty), Petra Cetkovská nebo Jana Novotná.

Dospělý tým Prostějova v současnosti dominuje tenisové extralize, v níž slavil už devětkrát v řadě titul.

Od roku 1994 je klub dějištěm challengeru UniCredit Czech Open.

TK Sparta Praha
Roku 1905 byl založen Tenisový klub Sparta Praha, který je rovněž součástí Národního tenisového centra a ve své historii se mezi slavné členy oddílů řadila taková jména jako Karel Koželuh, wimbledonský šampion Jan Kodeš, bývalá světová jednička Martina Navrátilová, nebo Hana Mandlíková.

Klub s dlouhou tradicí má v současnosti ve svých řadách například bývalou světovou jedničku Karolínu Plíškovou (v rámci hostování bude extraligu hrát za Prostějov), Barboru Strýcovou, která s tenisem začínala v Plzni, Kateřinu Siniakovou, Kristýnu Plíškovou, či velké tenisové talenty Patrika Rikla s Michaelem Vrbenským, kteří se začínají prosazovat i mezi dospělými.

Areál pražské Sparty, který se nachází ve Stromovce, hostí od roku 2010 profesionální ženský turnaj J&T Banka Prague Open.

I. ČLTK Praha
Jako vůbec první tenisový oddíl v českých zemích byl už v roce 1893 za Rakouska-Uherska založen v Praze I. Český Lawn-Tennis Klub Praha. Třetí z oddílů, jež náleží do Národního tenisového centra, má svou centrálu v areálu pražské Štvanice, kam se klub přesunul v roce 1901.

Od roku 1911 hostil oddíl Pohár dorostu, který se stal předchůdcem současné Pardubické juniorky, největšího českého turnaje pro vycházející hvězdy a naděje tuzemského tenisu.

Mezi bývalé členy patřili Jaroslav Drobný, Pavel Korda, Jan Kodeš, Vlasta Vopičková, Věra Pužejová-Suková, či Ladislav Žemla. V současnosti je domovem Lucie Hradecké, Terezy Martincové, Jana Mertla, či například komety letošní ženské sezony Markéty Vondroušové.

Na dvorcích I. ČLTK Praha se každoročně pořádá několik turnajů, včetně pražského challengeru nebo turnajů ITF.

TK PRECHEZA Přerov
Dlouholetou tradici na českém tenisovém poli má také oddíl v Přerově, kde první tenisová společnost vznikla už roku 1899. Klub proslavili například Jaroslav Navrátil, Sláva Doseděl, Jana Novotná, Tomáš Krupa, Zuzana Ondrášková nebo Jaroslav Pospíšil.

Klub provozuje tréninkové středisko mládeže a středisko vrcholového tenisu a v současnosti v jeho řadách vystupují talentovaní hráči jako Vít Kopřiva, David Poljak, Pernilla Mendesová, Barbora Krejčíková a Karolína Muchová.

LTC Pardubice
Jedním z nejvýznamnějších středisek juniorského tenisu v České republice je oddíl LTC Pardubice, v jehož areálu se každoročně pořádá slavná Pardubická juniorka, která svou historii začala psát přes 90 lety.

Právě na místních dvorcích se v rámci setkání nejlepších českých juniorů dočkali velkých vítězství hráči jako Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Miloš Mečíř, Petr Korda, Tomáš Berdych nebo Věra Suková Pužejová, Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Helena Suková, Jana Novotná, Petra Kvitová.

Pardubický klub je v současnosti nejúspěšnějším klubem nejen pardubického regionu, ale celých východních Čech. Závodní tenis začíná od přípravky a končí týmem dospělých a ve všech kategoriích patří LTC ke špičce východních Čech a pravidelně se žákovské a dorostenecké týmy kvalifikují na mistrovství České republiky.

Pozn. autora: Česká tenisová scéna je natolik obsáhlá, že vybrat ty největší kluby nebylo vůbec jednoduché. Předem se omlouváme, že se nedostalo na další oddíly, jež jsou nedílnou součástí rozvoje a vývoje tenisových nadějí České republiky. Kompletní seznam českých klubů naleznete zde.