Šampiona F1 inspirují Federer s Nadalem. Snažím se je následovat, přiznává Hamilton

- Filip Lefenda

Je velkým fanouškem Rogera Federera a Rafaela Nadala. Čtyřnásobný mistr světa vozů formule 1 Lewis Hamilton v rozhovoru pro BBC přiznal, že jsou mu zmíněné tenisové hvězdy velkou inspirací, a to i ve vztahu k jeho hlavnímu rivalovi Sebastianu Vettelovi.

Sport je podle Hamiltona o tlaku a slabých chvilkách. „Pokud chcete být úspěšní, musíte umět zápolit pod tlakem a využít slabší momenty druhých. To je samozřejmě velmi obtížné,“ přemýšlel Hamilton pro BBC a přidal tenisovou paralelu svých dvou oblíbenců.

„Podívejte se na Rogera s Rafou. Dokáží si počkat na správný moment a vycítit v daném okamžiku byť jen půlprocentní slabost jejich soupeřů,“ obdivuje oba velikány britský pilot. „Právě tohohle se snaží v utkáních s těžkými protivníky využít. Je to to, co dělá na kurtech dlouhodobě rozdíl a jinak tomu nebylo ani letos,“ vysvětloval, že podobně je tomu i v oblasti motoristického sportu.

Federer s Nadalem přitom nejsou pouze náhodnými příklady, o obou legendách se dvaatřicetiletý Brit zmínil už před několika týdny, když se jej ptali na to, jak vychází s německým rivalem Sebastianem Vettelem. „Můj vztah s ním je dobrý. Není nám dvacet, už jsme opravdu dospělí. Je to stejné jako v případě rivalit v dalších sportech – třeba golfu nebo tenisu. Mysl zkrátka převezme časem nad vším kontrolu, řídíme se hlavou,“ uznal populární Brit, jenž letos ovládl seriál vozů formule 1 počtvrté v kariéře.

„Hvězdy jako Federer a Nadal jsou příkladem pro každého,“ přiznal. „Snažím se inspirovat tím, co dělají, a následovat je,“ nešetřil slovy chvály jezdec Mercedesu.