Něco je opravdu špatně, kroutí Safin hlavou nad nadvládou tenisových dinosaurů

- Filip Lefenda

Bývalá světová jednička Marat Safin si opět nebrala servítky. Bouřlivý Rus se v rozhovoru pro list The Independent podivoval nad stavem současné mužské tour.

„Jestliže stále vyhrávají Federer s Nadalem, pak myslím, že je tu něco špatně,“ sdělil tradičně upřímný Safin britskému deníku The Independent. Narážel přitom na fakt, že letošní tenisová sezóna se stala kořistí obou jmenovaných. Ten první oslavil v srpnu už své 36. narozeniny, Španěl má pak o pět let méně.

Podle Safina chybí současnému tenisu větší konkurence. „Nevidím žádnou novou vycházející superstar,“ zamyslel se a přidal jednu paralelu. „Netvrdím, že doby, v nichž jsem hrával, byly nejlepší, přesto když jsem vyrůstal, hráči vyhrávali turnaje ATP v šestnácti, sedmnácti, osmnácti letech,“ uvedl a bleskově dodal: „Teď se někteří až teprve v pětadvaceti stávají profesionály, nechápu to,“ rýpl si Rus.

Sám Safin, jenž během své kariéry získal dva grandslamové tituly a vévodil mužskému žebříčku, skončil s aktivním zápolením už v devětadvaceti letech. „Dříve hráči běžně odcházeli do tenisového důchodu, když dovršili třicítky. Ve dvaatřiceti už jste byl tak trochu dinosaurus. Nyní můžete na okruhu vidět hráče, kterým je osmatřicet a stále hrají,“ pokračoval Safin, který by ve svých sedmatřiceti letech do této společnosti zapadal.

V čem tkví tedy podle bývalého ruského tenisty největší problém? „Mladí zkrátka v současnosti nejsou na tak vysoké úrovni,“ myslí si. „A pokud někdo dokáže být v takto vysokém věku dokonce světovou jedničkou, znamená to, že je s ostatními něco špatně,“ podotkl.

Nejstarším hráčem v rámci elitní stovky singlového žebříčku je aktuálně osmatřicetiletý chorvatský „obr“ Ivo Karlovič. O rok méně má Dominikánec Victor Estrella Burgos následován dvěma šestatřicetiletými borci – Rogerem Federerem a Felicianem Lópezem.