VIDEO: Bitvy, které zvedaly ze sedadel aneb 5 nejlepších zápasů roku 2017

- Filip Lefenda

Kde se hrál po celý rok nejlepší tenis? No přece na grandslamech! Právě z kvarteta nejprestižnějších turnajů sezóny, které letos zcela ovládlo duo Roger Federer – Rafael Nadal, se rekrutovaly ty nejkrásnější a nejnapínavější bitvy. Nefigurovali v nich přitom pouze oba jmenovaní... Vybavíte si všechny?

5) Gilles Müller – Rafael Nadal (Wimbledon) 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13
Nadal se po skvělých výkonech na antuce přesunul v červenci na trávu, kde patřil k hlavním favoritům Wimbledonu. Stopku však vítězi z let 2008 a 2010 vystavil již ve čtvrtém kole Lucemburčan Gilles Müller. Ten vyhrál v dech beroucím utkání první dva sety, poté začal španělský megafavorit duel otáčet a dotáhl jej do rozhodujícího pátého setu. Ten však nakonec zvládl po dlouhé přetahované lépe Müller, jenž v nejlepším duelu letošního Wimbledonu zvítězil 15:13!

4) Juan Martín Del Potro – Dominic Thiem (US Open) 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4
Čtvrté kolo přineslo neuvěřitelnou podívanou i na posledním grandslamovém turnaji sezóny. Juan Martín Del Potro uhrál v prvních dvou setech proti Rakušanu Thiemovi jen tři gemy a vypadal na odpis, poté ale předvedl obrat roku! Populární Argentinec nastartoval svůj dělový forhend, přeřadil na maximální míru rizika a nakonec střetnutí v New Yorku otočil!

3) Stan Wawrinka – Andy Murray (Roland Garros) 6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1
Nezapomenutelným je i semifinále letošního Roland Garros, v němž zaujala pětisetová bitva mezi Stanem Wawrinkou a Andym Murraym. Brit měl dvakrát v utkání sadu k dobru, Švýcar však dokázal reagovat a dovedl bitvu o finále do pátého setu. V tom již na zaplněném centrálním dvorci dominoval, když Murraymu povolil jen jediný gem.

2) Rafael Nadal – Grigor Dimitrov (Australian Open) 6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4
Neuvěřitelné mače přinesl i začátek sezóny, do níž vstoupili aktéři plní sil. Bojovnost, odvážná a kvalitní hra, napínavé výměny – to vše zdobilo mimo jiné i semifinálový duel mezi Rafaelem Nadalem a Grigorem Dimitrovem. Do finále tehdy po urputném dramatu, které trvalo až do posledního odehraného míče, postoupil Španěl, jenž si o grandslamový titul zahrál opět po téměř třech letech…

1) Roger Federer – Rafael Nadal (Australian Open) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3
... a právě tento zápas lze s odstupem času směle označit za ten vůbec nejlepší, který byl v letošní sezóně k vidění. Dva vracející se velikáni obnovili v Melbourne vzájemnou rivalitu a postarali se nejen v Austrálii o skvělou podívanou. Federer tehdy Nadala zdolal po pětisetové přetahované a získal svůj osmnáctý grandslamový titul. V utkání jej mimo jiné držel jeho pověstný učebnicový bekhend jednoruč. Federer následně triumfoval i na Wimbledonu, Nadal zase ovládl zbylé dva grandslamy – Roland Garros a US Open.