Dynastie na obzoru! České tenistky před dvěma lety obhájily titul

- Jan Vojkůvka

Fedcupový tým Petra Pály i v roce 2015 potvrdil, že ženský tenis patří českým tenistkám. Svým čtvrtým titulem během pěti let začaly připomínat slavné sportovní dynastie, tedy týmy, které jsou v určitém období dominantní ve svém sportu či lize. A přesně to se Češkám podařilo, když od roku 2011 pouze jednou neslavily zisk týmové trofeje.

Článek připomíná jeden z pěti triumfů českého fedcupového výběru. Soutěžte s Tenisovým světem a buďte na startu Fed Cupu 2018 i vy! Více ZDE

1. kolo: Kanada – Česko 0:4
Do kanadského Quebécu dorazily české tenistky k utkání prvního kola nového ročníku, ve kterém doufaly v obhajobu titulu z roku 2014. Začátek ale neměl být pro hráčky Petra Pály vůbec jednoduchý. Z účasti v Kanadě se omluvily Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Klára Koukalová a Kateřina Siniaková. Výrazně okleštěný, ale přesto stále velmi kvalitní, tým tak čekala v únoru pořádná dřina.

Ta ale nakonec nebyla tak tuhá, jako místní kanadská zima. Na slavnostním banketu vytáhly tenistky z šatníku parádní rockerské outfity a čtveřice Karolína Plíšková, Tereza Smitková, Denisa Allertová a Lucie Hradecká následně kralovaly i na kurtu. Jejich drsnější vzhled jako by předznamenal dění v zápasech.

Kanaďanky za celý víkend neuhrály ani set, po třech prohraných singlech ztratily i debl a bez největší hvězdy Eugenie Bouchardové nenašly na výborně hrající Češky recept.

Semifinále: Česko – Francie 3:1
Pro druhé kolo sezony se zápasové dění vrátilo na území úřadujících šampionek. A do Ostravy měly v dubnu přijet silné Francouzky i se svými vycházejícími hvězdami Caroline Garcíaovou a Kristinou Mladenovicovou. Ale také Petru Pálovi se vrátily hlavní opory a tým ve složení Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová přinejmenším na papíře budil ohromný respekt.

A když zaplněná ČEZ Aréna hnala své favoritky za úspěchem, přestalo být pochyb o tom, kdo se do finále opět po roce podívá. Jediný karambol v cestě za postupem musela zvládnout Lucie Šafářová hned v prvním utkání. S Garcíaovou prohrála úvodní set, ale vzápětí duel otočila a připsala první bod. Petra Kvitová následně bez větších obtíží získala dva klíčové body a bylo rozhodnuto.

Česká jednička se přitom na kurty vracela po téměř dvouměsíční pauze. Volno potřebovala, tenis ji tehdy nenaplňoval, což přiznala i v blogu pro BBC, ve kterém napsala: „Tenis pro mě byl vždycky něco, co jsem milovala a hrála s velkou vášní. Na začátku roku to tak ale nebylo. Byla jsem tak prázdná.“

V Ostravě ale opět přišla svému vyvolenému sportu na chuť. „Moc jsem toho od sebe nečekala, ale jsem ráda, že jsem uhrála dva body a že jsme ve finále. Párkrát jsem se i povzbudila, čímž jsem byla sama překvapená. Radost z výhry byla také větší než v sobotu,“ popisovala po nedělním postupovém bodu.

Vše opět pro český tým vypadalo růžověji. Kvitová se znovu zamilovala do tenisu, opory sbíraly vítězství... Ale ve finále čekaly Rusky.

Finále: Česko – Rusko 3:2
Do Prahy dorazila společně s ruským týmem i Maria Šarapovová. Hráčka s pověstí skvělé tenistky a bývalé světové jedničky, ale také chladné osobnosti s nepříliš vřelými vztahy s ostatními hráčkami. O kamarádství šlo ale v listopadu 2015 ze všeho nejméně.

Před finále se opět sešla osvědčená semifinálová sestava, včetně stále se zlepšující Karolíny Plíškové, která nakonec převzala od Lucie Šafářové pomyslnou pozici dvojky týmu za neohroženou Petrou Kvitovou.

Hlavní hvězdou finálového víkendu ale byla právě Šarapovová. Ruská tenistka přehrála ve dvou setech v sobotu Karolínu Plíškovou a v neděli po třísetové bitvě vydolovala i druhý ruský bod nad Kvitovou. Češky v tu chvíli prohrávaly 1:2 a byly na pokraji porážky. S oběma pomyslnými mečboly soupeřek si ale dokázaly, i díky vydatné podpoře domácího publika poradit.

Na 2:2 napřed srovnala Plíšková, jež přehrála Pavljučenkovovou, a rozhodující třetí bod vybojovala ve strhujícím utkání čtyřhry dvojice Plíšková, Strýcová. Obě hráčky se na kurtu skvěle doplňovaly, mohutně se povzbuzovaly a zejména Strýcová po dvorci létala.

A tak se stalo to, v co doufal každý příznivec českého tenisu. Fedcupový tým obhájil titul a se čtyřmi trofejemi za pět let se stal definitivním vládcem týmové soutěže.