Poslední šance pro Tomica? Problémový tenista stále váhá s účastí v národní kvalifikaci

- Jan Havlovic

Bernard Tomic se chce na domácí půdě pokusit o restart kariéry. Díky svému nízkému rankingu se však bude muset probíjet kvalifikacemi. Pomocnou ruku mu nabídla Australská tenisová federace, která mu dala možnost účasti v prosincové národní kvalifikaci. Vítěz získá divokou kartu pro start v hlavní soutěži Australian Open. Tomic však s rozhodnutím, dle informací z jeho týmu, stále váhá.

Bernard Tomic prožil sezonu hrůzy, během které musel objíždět turnaje nižší úrovně a vypadl v mužské žebříčku z elitní stovky. Z toho důvodu také nemá zajištěný start v hlavní soutěži úvodního grandslamu sezony – Australian Open. Na začátku nového roku má však možnost restartovat svou kariéru na domácí půdě v Austrálii.

Bývalé světové sedmnáctce se totiž naskytla příležitost, jak se vyhnout zdárné grandslamové kvalifikaci. V polovině prosince proběhne v Melbourne Parku národní kvalifikace, které se zúčastní šestnáct australských tenistů. A každý z nich bude mít o motivaci postaráno! Vítěz totiž získá divokou kartu pro start v hlavní soutěži Australian Open. Problémový Tomic však s účastí váhá.

„Všichni víme, na jaké úrovni dokáže Bernard hrát. Musí se ale na tuto úroveň vrátit a dávat tenisu opět maximum,“ promluvil na adresu Tomica kapitána australského daviscupového týmu Lleyton Hewitt.

Pro Tomica by existovala šance získání divoké karty i za předpokladu, že by v národní kvalifikaci neuspěl. Další divoké karty totiž budou rozděleny na základě výkonů v národní kvalifikaci. „Nebudeme dělat žádná finální rozhodnutí ohledně divokých karet do té doby, než uvidíme výkony hráčů v národní kvalifikaci,“ cituje Hewitta web tennis.com.

Tomic však s účastí v národní kvalifikaci stále váhá a není tak jasné, zdali se v polovině prosince v Melbourne skutečně představí. Pětadvacetiletý tenista má v plánu účast na lednovém turnaji v Brisbane, kde se však bude muset díky svému rankingu probíjet kvalifikací.