Poslední pokus, jak přelstít věčná zranění! Cetkovská chystá restart kariéry

- Jan Vojkůvka

Poslední šance, jak se opět vrátit na tenisový okruh. Přesně takhle vnímá Petra Cetkovská svůj plán na restart kariéry. Podle tenistčina přítele a trenéra Jana Stočese si česká tenistka stanovila dobu půl roku, během které otestuje své zdraví. A pokud se objeví další problémy, s tenisem nadobro skončí.

Kalendářní rok 2017 musela vynechat celý. Kvůli zranění předčasně ukončila už minulou sezonu. Přesto Petra Cetkovská neztrácí naději a ráda by ještě jednou pocítila, jaké to je vyhrávat a šplhat žebříčkem.

Na něm bývalá světová pětadvacítka už nefiguruje. Už v minulé sezoně výrazně tratila příčky, když z devíti zápasů vyhrála jen jeden. Výhodu má v tom, že nebude zatížená obhajobou bodů. Nevýhodou pak je fakt, že svůj návrat, pokud neobdrží divoké karty, bude muset absolvovat na malých turnajích.

Dvaatřicetiletá hráčka se ale nevzdává své touhy hrát sport, kterému zasvětila svůj život, a který jí v posledních letech tolik radosti nemohl přinášet kvůli vleklým zdravotním problémům. A Cetkovská už další zranění prožívat nechce a dala vlastnímu tělu ultimátum - hrát bude půl roku a pokud se objeví další komplikace, definitivně ukončí kariéru.

Neustálá zranění pokazila rozjetou kariéru
Měla našlápnuto k útoku na nejlepší dvacítku světa. Psal se tehdy rok 2012 a v červnu se Cetkovská vyšplhala na výtečné 25. místo žebříčku. Vítězka 23 turnajů ITF vyrazila na olympijské hry do Londýna, kde měla hrát poprvé v kariéře. Jenže českou hráčku zastavilo zranění. Během zápasu s Kerberovou uklouzla, poranila si kotník a měla prakticky po sezoně. Další vyšetření totiž odhalilo kromě zranění kotníku i edém kostní dřeně.

Ač se v závěru roku objevila na třech francouzských turnajích, komplikované zranění jí opět posadilo na marodku. Sama Cetkovská přiznala, že během vleklých problémů vyplakala spoustu slz. Těchto problémů se sice zbavila, ale bolest se jí přenesla do levého chodidla. A přišlo další vyšetření, z něhož vzešla nepříjemná diagnóza - únavová zlomenina na chodidle. Na kurt se vrátila až v květnu 2013.

Se zdravím Cetkovské to začínalo vypadat lépe, ale netrvalo dlouho a začaly se objevovat další problémy. Po US Open 2008 musela znovu přerušit kariéru kvůli zranění kyčle. Navíc se problémy šířily i do dalších částí těla, například do kolene. A Cetkovská opět propadala beznaději.

Nikdy se ale nevzdala a touha hrát jí pomohla v boji s neustálými překážkami. V roce 2015 získala svůj prozatím poslední titul na okruhu ITF. V minulé sezoně šetřila se starty a v červenci naposledy přerušila kariéru. Mimo tenisové dění zůstala kvůli zranění až do teď.

Přichází poslední šance, poslední pokus, jak se vrátit. Pokud zdraví nevydrží, sympatická Češka nebude dál pokoušet štěstí.

A pokud vydrží, chce Cetkovská ještě jednou patřit do širší tenisové špičky.