Kluk s vlastní značkou si šlape cestu vzhůru. Za rok odehrál Kolář 164 zápasů!

- Jakub Slunečko

Nadějný český tenista Zdeněk Kolář jede po vlastní ose. Nedávno učinil odvážný krok, když vynechal kvalifikaci US Open a pokračoval v antukových turnajích. „Bylo to mé rozhodnutí, které i zpětně vidím jako dobře zvolené,“ říká jednadvacetiletý Kolář v rozhovoru pro Tenisový svět. I když průnik do první dvoustovky žebříčku nevyšel, trpělivý Kolář hrající v oblečení vlastní značky ZK dál zůstává jednou z největších nadějí českého tenisu.

Vždyť už není ani tak daleko k tomu, aby se stal momentálně třetím nejlepším českým hráčem. Za Tomášem Berdychem a Jiřím Veselým zeje v žebříčku velká propast a následně jsou na hranici první dvoustovky celkem vyrovnaní Adam Pavlásek, Lukáš Rosol, Václav Šafránek a právě Zdeněk Kolář (momentálně 224. na světě).

Před dvěma týdny byl Kolář v žebříčku ještě o šest míst výš. „Jsem spokojený, do dvoustovky mi možná chybělo uhrát jenom o jeden úspěšnější výsledek navíc,“ hodnotí Kolář sezonu, ve které hrál celkem patnáct turnajových finále v kategorii futures. Z devíti možností v singlu získal dva tituly, v šesti deblových finále měl pak stoprocentní úspěšnost.

„Pro mě bylo důležité, že jsem po celou sezónu předváděl konstantní výkony a za cenné považuji skalpy Ruuda nebo Millmana,“ připomněl vítězství nad talentovaným Norem Ruudem nebo ještě loni 60. hráčem světa Millmanem.

Člen širšího daviscupového kádru si tak během sezony 2017 pracně v neuvěřitelných 157 zápasech (za poslední kalendářní rok dokonce ve 164) šlapal cestičku vzhůru. „Hrát hodně turnajů v mém plánu bylo. Dařilo se mi docházet na většině podniků  do závěrečných kol, za což jsem rád,“ potvrzuje Kolář.

Vizitkou tohoto blonďatého tenisty je trpělivost, s jakou dokázal odmítnout třeba účast v kvalifikaci US Open, kam by se nakonec těsně dostal.

Dva týdny na hranici července a srpna Kolář vydatně přemítal a nakonec do New Yorku nedoletěl. „Nikdo mě nepřemlouval. Bylo to mé rozhodnutí, které zpětně vidím jako dobře zvolené. I s ohledem na vývoj turnajů, které jsem místo US Open odehrál,“ říká Kolář, který se kromě futurů, kde se pravidelně dostával do finále, snažil napevno zakotvit i na turnajích vyšší kategorie – challengerech.

I tam se mu celkem dařilo. Připsal si několik čtvrtfinále a dokonce i jednu semifinálovou účast. K té neměl daleko ani na posledním turnaji v Itálii, kde těsně prohrál (5:7, 6:7(5)) čtvrtfinálový boj s Belgičanem Heymanem.

Kolář se rozčiloval: „Za stavu 5:5 v tiebreaku druhého setu jsem dobíhal těžký balón a čárový rozhodčí, který byl za mnou, necitlivě neuhnul a já o něj při úderu zachytil raketou. Znemožnil mi tak odehrát balón,“ komentoval Kolář spornou situaci, po které celý zápas ztratil a na lavičce si na adresu čárového neodpustil několik peprných slov.

Jinak je ale Kolář spíš klidnou silou. Na kordovské čelence i tenisovém oblečení nosí vlastní značku ZK, která jako by značila jeho víru v sebe sama. „Běžné to asi u tenistů moc není, logo vzniklo už v roce 2011 a vymyslel jsem si ho já sám,“ přibližuje Kolář.

Příští rok bude moci zase celému světu ukázat, že je důvod si značku ZK pořádně zapamatovat. Další sezona, kterou začne Kolář nejspíš na challengeru v Bangkoku, by mohla být ještě úspěšnější, ba snad dokonce jeho průlomová.