Štěpánek kráčí ve šlépějích Lendla se Složilem. Kteří další Češi trénovali zahraniční hvězdy?

- Petr Sumbal

Radek Štěpánek od příštího roku zapluje do týmu bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče a stane se po boku Andreho Aggasiho Srbovým osobním trenérem. To už je bráno jako tutová věc, kterou potvrdil i sám Djokovič. Pro český tenis je to velký úspěch, nebude to však poprvé, kdy bude trenér z Česka koučovat zahraniční tenisovou hvězdu.

Ivan Lendl - Andy Murray
Jednoznačně nejznámější propojení českého trenéra a světového tenisty. Ivan Lendl vedl Andyho Murrayho dokonce dvakrát, přičemž jejich druhá spolupráce skončila teprve nedávno. Pojďme ale nejprve k jejich prvnímu společnému období. Lendl se Murrayho ujal v prosinci roku 2011 a hned Skotovi pomohl k největším úspěchům jeho kariéry. Murray pod jeho vedením dokázal získat zlato z olympiády v Londýně a následně opanoval US Open a Wimbledon. V roce 2014 pak ovšem jejich úspěšná spolupráce ustala, aby byla o dva roky později opět obnovena. Murray si pod vedením trenéra s českým i americkým občanstvím ještě jednou podmanil Wimbledon i olympiádu a dokonce stanul jakožto světová jednička na vrcholu žebříčku. Letos v listopadu se cesty obou tenisových hvězd po vzájemné dohodě podruhé rozešly.

David Kotyza - Caroline Wozniacká
David Kotyza patří mezi nejznámější a nejúspěšnější české trenéry poslední doby. Ke dvěma Wimbledonským titulům přivedl Petru Kvitovou, Karolína Plíšková se zase stala pod jeho vedením světovou jedničkou. V mezidobí mezi těmito dvěma „štacemi“ však Kotyza vedl i jednu zahraniční hvězdu. V dubnu roku 2016 se ujal bývalé světové jedničky Caroline Wozniacké. Dánka byla v té době na 24. místě žebříčku a český trenér dostal za úkol vzkříšení její kdysi úspěšné kariéry. Jenže to se nepovedlo. O necelých pět měsíců později byla jejich spolupráce ukončena, když byla Wozniacká až 51. na světě. Kotyza neměl k trénování zrovna jednoduché podmínky. Jednak se musel vypořádávat s vlivem otce hráčky Piotra Wozniackého, se kterým to trenéři jeho dcery neměli nikdy lehké, a také se jeho svěřenkyni v době jejich spolupráce nevyhnuly zranění.

Jana Novotná - Marion Bartoliová
Nedávno zesnulá Jana Novotná to po konci své aktivní kariéry zkusila také v roli trenérky. V roce 2013 se dohodla na zahájení spolupráce s Marion Bartoliovou, v té době hráčkou na hraně první desítky a také budoucí Wimbledonskou vítězkou. Tou se už však nestala pod vedením Novotné, protože jejich spolupráce nakonec trvala pouhé čtyři zápasy. Na turnaji v Indian Wells Bartoliová pod vedením Novotné vypadla ve třetím kole, v Miami posléze vzdala hned v prvním zápase a s Janou Novotnou se poté rozešla.

Pavel Složil - Steffi Grafová, Jennifer Capriatiová, Magdalena Malejevová, Anna Kurnikovová
Pavel Složil má z českých trenéru s koučováním zahraničních tenisových hvězd asi největší zkušenosti. Specializoval se na ženský tenis a postupně vedl několik známých hráček své doby. Pyšnit se může hlavně tím, že byl douhá léta trenérem Steffi Grafové. Němku trénoval mezi lety 1986 až 1991 a jeho svěřenkyně se pod jeho vedením stala světovou jedničkou a vyhrála deset grandslamových titulů. Mezi roky 1992 až 1999 pak ještě Složil trénoval postupně Jennifer Capriatiovou, Magdalenu Malejevovou a Anni Kurnikovovou, než se v roce 2002 vydal vést tenisovou akademii na Floridu.