Co pojí Štěpánka a Djokoviče? Vzájemné bitvy, stejné bydliště a kino

- Tomáš Macák

Sotva ukončil kariéru, má práci jako hrom! Radek Štěpánek by měl spolu s Andrem Agassim v následující sezóně vytáhnout Novaka Djokoviče zpět na vrchol. Volba českého tenisty jakožto kouče není žádná náhoda, protože si oba dva mimo kurty skvěle rozumí.

Jejich vzájemné zápasy měly náboj a patřičnou atraktivitu. To dokládá například jedna z výměn na loňském Rodgers Cupu, který se hraje v kanadském Torontu. Štěpánek – jak u něj bylo vždy zvykem – skvěle zabojoval a získal fiftýn z takřka jasně prohraného míčku. Ve stylu showmana pak rozpumpoval diváky a nakonec i pomyslně zahrál na housle. Nicméně Djokovič zápas ve dvou setech vyhrál a nakonec opanoval i celý podnik. 

Další spektakulární představení nabídli divákům, tentokrát v All England Clubu, o dva roky dříve. 

Jako soupeři se potkali dohromady čtrnáctkrát. Jednoznačně úspěšnější byl ve vzájemných duelech Srb, který českého srdcaře porazil hned ve třinácti utkáních. Jedinou výhru vyválčil Štěpánek v Rotterdamu. To se psal rok 2006…

Český tenista prohrál i jednu z nejdůležitějších bitev, ne-li nejdůležitější, kterou spolu svedli v roce 2013. Tehdy Česká republika přivítala Srbsko při finále Davis Cupu a duel Štěpánka s Djokovičem celé víkendové klání odšpuntoval. O téměř devět let starší Štěpánek podlehl svému soupeři ve třech setech. Nakonec ho porážka mrzet nemusela, protože sám přidal rozhodující bod v pátém zápase, což znamenalo, že čeští tenisté získali „salátovou mísu" podruhé během dvou let. 

Poslední zápas proti sobě odehráli letos v lednu na podniku v katarském Dauhá. „Radek je můj vzor, ukazuje mi cestu. Inspiruje mě k tomu, že bych mohl hrát stejně dlouho jako on. Pokud to zvládne, může se mi to povést také,“ chválil Djokovič po výhře 6:3 a 6:3 svého soupeře.

Nyní svého obdivovatele vstříc dlouhověkosti povede sám Štěpánek.

A leccos napovídá tomu, že minimálně po lidské stránce by měla spolupráce fungovat skvěle. Oba se netají tím, že mají podobný smysl pro humor a celkově si velmi rozumí.

Jako kamarádi se totiž vídali mnohem častěji než jednou či dvakrát za sezónou. 

Například na loňském Australian Open Štěpánek svého kolegu rozehrával před semifinálovým zápasem s Rogerem Federerem, ale i pak před následnou přímou bitvou o trofej, kterou srbský tenista svedl s Andy Murraym. „Česká" pomoc byla zřejmě platná, protože Djokovič v Melbourne slavil titul. 

Ještě dříve, než se dvanáctinásobný grandslamový šampion na zmíněném turnaji prokousal pavoukem až do posledních vyřazovacích kol, zašel spolu se Štěpánkem do kina. Nejednalo se však o žádný veselý snímek na odreagování, protože na filmovém plátně tehdy zhlédli thriller Zmrtvýchvstání. „Bylo tam hodně krve a masa, což pro něj nebylo dobré, protože je vegetarián,“ vzpomínal později rodák z Karviné, který naopak masem rozhodně nepohrdne. To je však jen jeden z mála nesouladů mezi českým srdcařem a Djokovičem. 

Ke všemu se v nadneseném slova smyslu dá říct, že jsou Štěpánek s Djokovičem sousedé. Oba mají totiž jako bydliště uvedené Monte Carlo, které je v tenisovém světě velmi oblíbenou adresou.

Teď hráčskou kariéru u Štěpánka střídá ta trenérská. Po boku Agassiho povede Djokoviče, což znamená, že spřízněné duše spolu budou trávit ještě více času, než bylo v rámci jejich dobrého vztahu zvykem. Během dlouhých týdnů na okruhu bude určitě čas i na další film...