Nejlepší grandslamová řežba roku? Úvodní trhák mezi Šarapovovou a Halepovou v New Yorku

- Tomáš Macák

Oči všech směřovaly první den na letošním US Open k tomuto zápasu. To, že duel mezi bývalou světovou jedničkou a hráčkou, která se o několik týdnů později tenisovou královnou stala, nabídne takovou atraktivní bitvu, už ale tolik lidí nečekalo. Střetnutí Marie Šarapovové se Simonou Halepovou je podle WTA nejlepším ženským grandslamovým zápasem roku 2017.

První kola na grandslamech většinou vysoce nasazeným hráčkám cestu za vysněnou trofejí moc nekomplikují. Simoně Halepové se ale postavila držitelka divoké karty Maria Šarapovová, pro kterou to byl po patnáctiměsíční přestávce od tenisu první „major“. Z pohledu Rumunky smůla, pro fanoušky tenisu štěstí. Večerní bitva prvního dne US Open zvedala diváky neustále na nohy. 

Ačkoliv Šarapovová budí v tenisovém světě, i díky pěti vyhraným titulům na grandslamech, respekt, favoritkou v zápase nebyla. A to i přesto, že Halepová do té doby Rusku nikdy neporazila. Rodačka ze sibiřské Ňaganě totiž za celé léto odehrála pouhý jediný zápas.

Schylovalo se k velkému trháku. „V momentě, kdy jsem se dozvěděla, že budu hrát proti Simoně, jsem si dodělala mé nehty, vytáhla telefon a zavítala na Youtube. Začala jsem si pouštět naše vzájemné zápasy a studovala jsem je. V minulosti jsme proti sobě hrály velmi dobře a předvěděly opravdu dobrý tenis,“ řekla před duelem Ruska.

Třicetiletá Šarapovová, která americký grandslam vyhrála v roce 2006, od začátku duelu ukazovala, že i po jedenácti letech se s ní musí naplno počítat.

Jako první sebrala soupeřce podání, ovšem sama ho následně ztratila. To stejné se opakovalo i v následujících dvou gemech. Definitivní výhodu brejku, kterou už jí soupeřka nemohla vzít, získala v desáté hře. Vyhrála tak 6:4.

To ruskou hráčku velmi vyburcovalo a v dalším setu si rychle dokázala vytvořit náskok 4:1. Halepová v tu chvíli ale neskutečným způsobem zapnula a vyhrála pět gemů v řadě, což znamenalo, že na sady to v tu chvíli bylo 1:1.

Na řadě byl thriller, který představoval třetí set. Tomu na dramatičnosti trochu ubrala už druhá hra, ve které dokázala Ruska svoji soupeřku brejknout. Svůj servis si pak dokázala pohlídat. Po dvou hodinách a čtyřiceti šesti minutách tak mohla padnout k zemi a nechala vyplavit pár slz. Výhra 6:4, 4:6 a 6:3 pro ni znamenala hodně.  

Šarapovová po zápase zářila. Nejen štěstím, ale také díky třpytivým krystalkům, které na US Open zdobily její černé šaty. „Když se ohlédnu zpět a vidím, co jsem dokázala dnes, je to něco, já nevím, opravdu úžasného. Je skvělé, že jsem dokázala hrát takový tenis, protože ve dnech, které turnaji předcházely, to úplně nešlo,“ říkala po zápase šťastná tenistka.

Cesta ruské krásky newyorkským turnajem skončila v osmifinále zápasem proti Lotyšce Sevastovové. Především díky bitvě z prvního kola může na jediný její grandslam v roce 2017 vzpomínat jen v dobrém.

To Halepová své kratičké vystoupení ve Flushing Meadows nemůže hodnotit moc pozitivně. Chuť si ale spravila v Pekingu, kde dokázala v osmém vzájemném zápase Šarapovovou konečně porazit. Navíc celkové vítězství právě na tomto turnaji dovedlo Rumunku na tenisový trůn.

Pět nejlepších grandslamových zápasů roku 2017 podle WTA:

1. Šarapovová vs. Halepová – US Open

2. Muguruzaová vs. Kerberová – Wimbledon

3. Halepová vs. Svitolinová – French Open

4. Vandewegheová vs. Bouchardová – Australian Open

5. Kontaová vs. Vekičová  - Wimbledon